dijous, 2 de març del 2017

Alt seguiment de la vaga en les facultats del Campus del Barri Vell de la Universitat de Girona i en algunes de Montilivi


http://www.gerio.cat/imatges/noticies/protesta-universitaris-udg-2-marc-2017.jpgManifestació de més 300 estudiants als carrers de Girona al migdia. 
Aules buides i més de 300 estudiants demanen al carrer la rebaixa de les taxes universitàries. 
La vaga paralitza les classes al Campus del Barri Vell i a tres facultats de Montilivi. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 02/03/2017 
Girona (Gironès).-  

A les facultats del Campus del Barri Vell de la Universitat de Girona (UdG), aquest matí hi ha hagut un seguiment alt de la vaga estudiantina d’avui.
A les 12:30h s’ha celebrat una manifestació pels carrers del centre de  Girona. Més de 300 estudiants han sortir al carrer per exigir una rebaixa del 30% en els preus de les taxes universitàries.
La manifestació ha arribat davant les oficines de la Subdelegació de la Generalitat per exigir l'acompliment dels acords que garantien l'inici de la rebaixa de preus universitaris.
Segons l’Agència Catalana de Notícies més de 300 estudiants s'han mobilitzat aquest migdia pels carrers del centre de Girona per demanar una rebaixa de les taxes universitàries del 30%. La vaga, convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i altres col·lectius, ja va arrencar a Girona ahir al vespre. Així, grups d'estudiants han dormit a diverses facultats i, des de primera hora, han fet piquets informatius i han tancat amb cadenats les portes d'entrada. Tanmateix, si algú volia entrar a estudiar o treballar s'ha permès l'accés, sense incidents remarcables. La protesta ha deixat completament buides les facultats del Campus del Barri Vell i també Ciències, Dret i Econòmiques, al campus Montilivi. En canvi, les classes s'han fet amb normalitat al campus Centre i també a la Politècnica.
El motiu de la protesta que ha mobilitzat l’estudiatat universitari català és exigir al Govern de la Generalitat una rebaixa de les taxes universitàries. Des del moviment estudiantil es lamenta que en els darrers anys el preu per accedir a la universitat pública ha anat en augment i que això fa que famílies amb menys recursos ho tinguin cada vegada més difícil per accedir als estudis superiors.
 El 7 d'abril de l’any passat el Parlament de Catalunya va aprovar una moció que demanava una rebaixa del 30% de les taxes (seguint un pronunciament fet per tots els rectors de les universitats catalans) però, segons lamenta l’estudiantat, el Govern de la Generalitat (Junts pel Sí) "no ha fet res per aplicar-ho". Per això, el SEPC i altres col·lectius ha convocat vaga per a aquest 2 de març arreu de les universitats catalanes.
Per cert, el 2 de març de 1974 es va garrotar a la presó Model de Barcelona l’estudiant llibertari de la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) Salvador Puig Antich. 

TANCADES A LES FACULTATS
En el cas de la Universitat de Girona, la protesta estudiantina va arrencar ahir al vespre. Diferents grups d'estudiants han passat la nit a les facultats del Campus del Barri Vell i també a Dret, Econòmiques i Ciències, al campus Montilivi. L'objectiu era estar presents des de primera hora del matí quan els primers treballadors, estudiants i professors volguessin accedir a les classes. Una de les portaveus del SEPC, Aroa Moreno, ha explicat que hi ha hagut algunes "controvèrsies" amb estudiants i funcionaris però que "s'han solucionat amb diàleg" i que no hi ha hagut cap incident remarcable. Fonts del rectorat han confirmat que tot els treballadors i professorat han pogut accedir sense problemes a les facultats. Algunes portes d'entrada de facultats estaven tancades amb cadenat però si algú arribava amb la intenció d'anar a treballar o a classe se'l deixava passar.
Segons el SEPC, la protesta ha paralitzat completament l'activitat a les facultats de Lletres i Turisme i també a l'Educació i Psicologia (al Barri Vell) i també a tres facultats del campus Montilivi: Dret, Ciències i Econòmiques. En canvi, la convocatòria de vaga no ha tingut seguiment a la Polìtècnica (també a Montilivi) ni al Campus Centre, on s'estudia Medicina i Infermeria.
Les dades coincideixen amb les que ha facilitat la UdG. Segons confirmen, s'han aturat completament classes a sis de les nou facultats. En canvi, s'han fet totes les classes a Medicina, Infermeria i la Politècnica. 

MANIFESTACIÓ PEL CENTRE DE GIRONA CONTRA EL CAPITALISME I LA PRIVATITZACIÓ UNIVERSITÀRIA
A dos quarts d'una, els estudiants procedents del campus Montilivi i del Barri Vell s'han citat al pati de la facultat de Medicina --a Emili Grahit-- per sortir en manifestació pels carrers del centre de la ciutat. Més de 300 universitaris s'han sumat a la protesta, cridant proclames en favor de la universitat pública i en contra del capitalisme i la privatització dels estudis.
La manifestació ha tallat parcialment el trànsit als carrers Emili Grahit, Migdia i Jaume I i ha fet parada a la seu gironina de la Generalitat i s'ha acabat a la plaça del Vi, davant l'ajuntament, on s'ha tornat a llegir el manifest estudiantil. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada