dissabte, 4 de març del 2017

Acció a Girona per arxivar les execucions hipotecàries

La imagen puede contener: 6 personas, personas de pie y exterior
Ahir es va fer una concentració davant l’entrada dels jutjats de Girona. 
La PAH demana la dimissió de Fernando Lacaba, president de l’Audiència de Girona. 

  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/03/2017 
Girona (Gironès).-  

La imagen puede contener: textoLa PAH Girona Salt va fer una concentració ahir a les 11 de matí davant l’entrada dels jutjats de Girona en el marc de la campanya per fer complir la llei en l’àmbit de l’arxivament de les actuals execucions hipotecàries en la demarcació gironina. Aquesta setmana la PAH Girona Salt ha iniciat la campanya ‘PEL DRET A L’HABITATGE: JUTGES I ADMINISTRACIONS COMPLIU LA LLEI!’. Aquesta mobilització social demana, entre altres coses la dimissió de Fernando Lacaba, president de l’Audiència Provincial, per no fer complir la llei en l’arxivament de les actuals execucions hipotecàries en la demarcació de Girona.
La PAH Girona Salt ha redactat un comunicat en que exposa:   
Aquesta setmana hem iniciat la campanya ‘PEL DRET A L’HABITATGE: JUTGES I ADMINISTRACIONS COMPLIU LA LLEI!’.
-. Demanem la dimissió de Fernando Lacaba, com a màxima autoritat judicial responsable a la demarcació gironina, per tot el que ha passat fins ara als jutjats i perquè segueix sense complir la llei, o sigui, sense arxivar les actuals execucions hipotecàries i sense revisar les que s’han dut a terme fins ara, totes elles il·legals i que han suposat la pèrdua dels habitatges de milers de persones i famílies gironines.
-. Amb aquesta campanya informem les persones directament, a peu de carrer, a les portes dels jutjats i d’altres administracions i a llocs on hi hagi volum de concurrència sobre el que està passant i els hi demanarem la seva signatura d’adherint-se a la campanya.
-. Anunciem amb la campanya que també estem presentant recusacions i denúncies contra jutges que no compleixin la llei i que farem públics els casos de forma gradual per anar donant a conèixer el que està passant.
-. Mantindrem la campanya durant tot aquest any 2017 amb accions de diverses tipologies. D’entrada hem volgut posar l’accent en els jutjats però amb altres accions que estem preparant ens centrarem en explicar que les administracions tampoc estan complint les lleis vigents del Parlament de Catalunya que defensen el Dret a l’Habitatge.
Què està passant?
El passat 26 de febrer el Tribunal de la Unió Europea (TUE) va publicar una sentència que és un gran cop contra la legislació hipotecària de l'Estat Espanyol:
Es tracta d'una sentència que afecta la clàusula de venciment anticipat, una clàusula que contenen totes les hipoteques signades a l'Estat Espanyol les darreres dècades. El TUE la ha sentenciat com a 'clàusula abusiva', tal com també ha passat amb la clàusula sòl.
Recordem que la clàusula de venciment anticipat és aquella que el banc va posar als contractes hipotecaris per a poder declarar-los vençuts només amb un sol impagament de les quotes mensuals. De manera que l'entitat bancària ha començat els més de 600.000 processos hipotecaris arreu de l'Estat sobre la base d'aquesta clàusula, declarada abusiva pel Tribunal Europeu.
Volem remarcar que el mateix Tribunal Europeu ja ha deixat clar que quan una clàusula és declarada abusiva, els seus efectes s'han de retrotraure com si mai hagués existit i que ni el jutge ni ningú pot modificar la clàusula en qüestió, sinó que s'ha anul·lar del contracte hipotecari. Així ha estat en el cas de les clàusules sòl: mentre el Tribunal Suprem pretenia que els bancs només retornessin les clàusules sòl des del 2013, quan va tenir lloc la primera sentència a favor d'una persona afectada, el TUE li ha tocat el crostó al Tribunal Suprem, l'ha obligat a complir la llei i per tant a retornar tot el que els bancs van robar en concepte de les abusives clàusules sòl des de la data de signatura de cada contracte hipotecari més els interessos del temps que ha transcorregut.
Ara ens trobem que després de la sentència del TUE del 26 de febrer sobre la clàusula de venciment anticipat la reacció del Tribunal Suprem segueix essent decantar-se a favor dels interessos de la banca, en lloc de complir el que diu la sentència el TUE. En concret, el Suprem ha traslladat dues preguntes (qüestions prejudicials), totalment absurdes a hores d'ara, sobre com aplicar la sentència del TUE respecte a la clàusula de venciment anticipat. Després de 10 anys del drama hipotecari viscut a l'Estat, que han patit tantes persones i famílies afectades, trobem indigne i injustificable l'actitud del Tribunal Suprem que segueix sense complir el que li ha dit ja ben clar el TUE:
La clàusula de venciment anticipat és abusiva, s'ha d'anul·lar del contracte hipotecari i en cas d'execució hipotecària aquesta s'ha d'arxivar. I si per culpa d’una execució hipotecària il·legal s’ha perdut l'habitatge, aquest s'ha de retornar a la persona o família afectada o en el cas que no sigui possible ha de rebre una indemnització del banc i de l'Estat per danys i perjudicis.
També és important aclarir que cap jutge no té la potestat de modificar cap clàusula i té l'obligació d'actuar d'ofici anul·lant les clàusules abusives dels contractes hipotecaris que estiguin en litigi i actuar com si aquestes clàusules mai no haguessin existit
Resum:
-. Segons la llei vigent, les execucions hipotecàries s'han dut a terme de forma il·legal, com fa anys que denunciem des de la PAH-GIRONA-SALT.
-. La llei obliga als jutges a actuar d'ofici davant els abusos de la banca. Ara el que els tocaria, si el que volen és complir la llei i fer justícia, és que d'ofici arxivin les execucions hipotecàries on hi ha la clàusula de venciment anticipat, o sigui totes. I evidentment que s'anul·lin les execucions hipotecàries que s'han dut a terme fins ara. Unes execucions hipotecàries que els bancs van poder iniciar justament gràcies a la clàusula de venciment anticipat que és abusiva. Sense aquesta clàusula no haurien pogut donar per vençut el contracte i reclamar el total de la hipoteca, més costes, més interessos a les persones afectades, que en molts casos han quedat atrapades, sense casa i amb deutes.
-. Si els jutges dels tribunals de primera instància o les Audiències Provincials no actuen com estem explicant en aquest escrit, estaran incomplint la llei i per tant prevaricant i hauran de respondre a les demandes, fins i tot penals, que ja s'han començat a tramitar i de les quals aviat us n'informarem.
-. És per això que el President de l'Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, que fins ara ha tingut una actitud molt llunyana a defensar a les persones afectades i tan propera a defensar a la banca, ha fet un gest que s'acosta més al de rentar-se les mans i cobrir-se les espatlles que no pas al de tenir intenció de fer Justícia. Ens referim a la notícia d'aquesta setmana publicada en portada a El Punt Avui on Lacaba anuncia que a l'Audiència s'aturen els recursos d'execucions hipotecàries fins que el TUE no respongui a les dues preguntes (qüestions prejudicials) que li ha fet el Tribunal Suprem.
Efectes de la decisió de Lacaba:
-. Les execucions hipotecàries segueixen entrant als jutjats de primera instància gironins de forma massiva (Es pot comprovar mirant les dades que publica trimestralment el Consell General del Poder Judicial).
-. Quan es tramiten les execucions o amb les que ja estan en tràmit, la majoria dels jutges de primera instància segueixen sense actuar d'ofici, incomplint la llei fins ara de forma impune i quasi totes les persones afectades perden els seus habitatges a comarques gironines. Això NO està passant a molts jutjats i audiències provincials d'arreu de l'Estat (Barcelona, Valencia, Euskal Herria, Madrid, etc...).
-. Fernando Lacaba tan aficionat a marcar posicionaments de dalt cap a sota, aquesta vegada l’únic que fa es esperar mentre un munt de persones i famílies segueixen sense el dret a defensar-se de forma efectiva, segueixen perdent els seus habitatges i cauen en la misèria i l’exclusió social. S’està destrossant a la gent i des dels poders públics de l’Estat Espanyol només es defensa a la banca i es fan actuacions, com la de Lacaba per a cobrir-se les espatlles i fer veure que es fa alguna cosa davant d’una opinió pública sovint força desinformada.
-. En l'àmbit judicial, la majoria de les persones afectades no tenen la suficient informació per a poder defensar-se i quan ho intenten es troben amb una cursa d'obstacles per a aconseguir-ho: quan van a sol·licitar advocat d'ofici al Col·legi d'Advocats els donen cita per a un altre dia al SOJ -Servei d’Orientació Jurídica-, aplicant un protocol pensat perquè a les persones els passin per alt els breus terminis que tenen per a presentar recurs quan reben l'execució hipotecària. Al mateix Col·legi d'Advocats i als Jutjats solen desanimar a la gent dient-los que no tenen dret a fer les sol·licituds de defensa de torn d'ofici o que no els servirà per a res. A les persones que finalment aconsegueixen que els assignen advocat d'ofici amb justícia gratuïta els esperen advocats que en la majoria dels casos no tenen la formació específica ni la motivació per a defensar-les, ja que els seus sous són molt baixos. Es produeix una greu contradicció en el sistema: als advocats els interessa que el procés s'acabi aviat i no tingui complicacions, mentre que a les persones afectades els interessa que passi tot el contrari per a poder aconseguir que finalment els jutges obeeixin la llei.
-. Ni el Col·legi d’Advocats ni cap administració a Comarques Gironines s’han preocupat i ocupat de la formació d’un torn d’advocats d’ofici especialitzat perquè les persones afectades puguin tenir una defensa efectiva. En diverses ocasions, la PAH-Girona-Salt hem sol·licitat per escrit i mitjançant accions que es posi en marxa un torn d’ofici especialitzat a la demarcació gironina.
Conclusió:
Després d’haver viscut el funcionament del sistema judicial, de veure les greus irregularitats i il·legalitats que es cometen des d’aquest poder i des de les administracions i la impunitat amb què fins ara en surten les persones que les cometen, hem arribat a la conclusió que cal denunciar que el sistema judicial i les administracions estan totalment podrides i corruptes.
No defallirem en la nostra denúncia pública sobre la corrupció d’aquest sistema judicial i polític i és per això que iniciem aquesta campanya anomenada:
PEL DRET A L’HABITATGE:
JUTGES I ADMINISTRACIONS COMPLIU LA LLEI!
PAH GIRONA SALT”.  636 380 002.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada