dijous, 16 de febrer del 2017

Queixes per la pudor i el soroll a la fàbrica Hinojosa de paper a Sarrià de Ter




http://d1abj31dnwl5uq.cloudfront.net/imatges/55/70/alta/780_0008_5570728_ce40767b5646d64ce8795bb0a5ce7903.jpg
Aspecte del pati de la fàbrica Hinojosa de Sarrià de Ter, ahir
Un grup de veïns està recollint signatures per reclamar que es resolgui, i fins i tot el Síndic de Greuges hi ha intervingut. 

Les males olors s'acabaran amb la producció continuada, diuen, i per al soroll s'estudien solucions. 

  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/02/2017 
Sarrià de Ter (Gironès).- 

Llegim en la premsa convencional gironina que Un grup de veïns de Sarrià de Ter han endegat una campanya de recollida de signatures per denunciar les males olors i el soroll que ocasiona l'activitat a la recentment reactivada fàbrica de paper de Sarrià de Ter (Gironès), l'antiga Torraspapel, que ara explota la societat Hinojosa. En el document que s'adjunta a la recollida de signatures, que s'ha vehiculat a través de la plataforma Change.org, s'hi detalla que des de l'inici de la represa de l'activitat “els sorolls i les olors molestes per a la població del municipi han anat augmentant”.
El que reclamen amb la queixa, que ahir ja havien signat més de cent persones, és que l'empresa revisi els processos productius per tal que es redueixin els sorolls i la pudor, que estan afectant el benestar dels veïns. En aquest sentit, s'hi remarca que no es pretén que l'empresa es vegi obligada a tancar i abandonar el municipi, sinó només que resolgui les problemàtiques que es denuncien. 

A LA RECERCA DE SOLUCIONS
A part de la recollida de signatures, l'Ajuntament ha rebut queixes formals d'alguns veïns i fins i tot una del Síndic de Greuges. Un cop el consistori va tenir coneixement d'aquestes queixes --explicava ahir el regidor de Serveis Públics, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil de Sarrià de Ter, Narcís Fajula--, han centrat les reunions que periòdicament fan amb l'empresa a analitzar la situació creada i buscar possibles solucions.
A petició de l'Ajuntament, s'està buscant data per fer una xerrada pública entre l'empresa, el consistori i els veïns que ho vulguin per saber de primera mà quins problemes afecten més els ciutadans i què hi pot fer l'empresa. Tot i que la data encara no s'ha concretat amb exactitud, es mirarà si es pot fer la primera setmana de març. 

ELS SOROLLS
Ahir mateix hi va haver una d'aquestes reunions, en què l'empresa va presentar als responsables municipals els resultats d'unes proves de so que ha dut a terme. L'estudi demostra que en determinats moments s'excedeix el soroll permès, que és de 70 decibels durant el dia i de 60 decibels durant la nit. Els mesuraments parlen de puntes de 20 decibels per sobre de la normativa al costat de la màquina --a l'interior de les instal·lacions--, que quedarien en excessos de 8 i 10 decibels a l'exterior. Són sorolls que en algun cas produeix maquinària exterior i en d'altres una bomba extractora de vapors. La solució pot ser la col·locació de silenciadors en alguna de les màquines o fer proves per veure si l'extracció de vapors funciona bé sense la bomba. 

LA PUDOR 
Pel que fa a la pudor, de moment no s'ha fet cap estudi, però se circumscriuen, ha explicat l'empresa a Fajula, a problemes concrets o al fet que de moment la producció encara no és continuada i de tant en tant s'han de parar les màquines.
Pel que fa a problemes concrets, va haver-hi un cas aquest cap de setmana passat en què una màquina que asseca els fangs va tenir un problema que va impedir fer la seva funció i els fangs es van haver de treure humits. Això va provocar intenses pudors. 
Pel que fa a les aturades que es fan en la producció, ocasionen una acumulació molt alta d'aigua a la depuradora, que l'obliga a treballar molt forçada i provoca la pudor. Aquesta situació, assegura l'empresa, s'acabarà quan puguin produir de manera continuada. Llavors no hauran de parar i no es produiran les pudors. Es destaca també que la depuradora és de les més modernes que hi ha a la península, i que quan es treballi a ple rendiment no es farà gens de pudor. En tot cas, però, s'assegura que la qüestió de les pudors no és continuada, sinó només quan es donen les circumstàncies descrites, i que a més no afecten de manera global tot el municipi sinó sectors concrets, en funció del vent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada