dijous, 16 de febrer del 2017

Petició per salvaguardar el centre històric de Perpinyà

Stop a la destrucció del centre històric de la ciutat  







TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/02/2017 
Perpinyà (Rosselló).-   

El Collectif pour la sauvegarde du centre historique de Perpignan ha posat en marxa una petició a la plataforma Change, per demanar, a l’alcalde de Perpinyà (Rosselló), que no continuí destruint el centre històric de la ciutat. En aquesta el col·lectiu de salvaguarda patrimonial recorda que: “Perpinyà és una ciutat mil·lenària  que ha pogut conservar des de segles l’essencial de la seva estructura i del seu parcel·lari medieval, fet d’interès excepcional.

Durant la segona meitat del segle XX, les municipalitats successives han deixat degradar el centre històric (habitacions desqualificades, insalubritat, lloguers especulatius, poblacions en dificultat, etc). Per aquests motius, desprès anys d’estudis acurats s’ha delimitat un “sector salvaguardat” (Llei Malraux) del centre històric. També, el 2007, la vila i l’Estat van aprovar un Pla de Salvaguarda i de Valoració (PSMV) que defineix el que ha de ser conservat.  El 2014, jutjant aquest pla de salvaguarda massa constrenyedor, el Batlle actual, Jean-Marc Pujol ha decidit la seva revisió. L’objectiu declarat és “des-densificar”. Amb aquest pretext i sense esperar l’aprovació d’un nou Pla de Salvaguarda. S’han realitzat amb precipitació operacions irreversibles d’enderrocs (antiga rectoria de la catedral, barri de Sant Jaume, arbres centenaris…), contraris del tot amb el PSMV vigent, contraris, també amb la perspectiva de convertir el patrimoni en una eina de potenciació del desenvolupament i de la projecció de la vila de Perpinyà, tal com es pot veure en ciutats properes com Girona, per exemple. 

Més de cent anys després de la destrucció de les muralles de la ciutat, d’ençà del 1904 (per tal, com es deia, d'”obrir la ciutat a la modernitat”…), és ara plantejada com una operació quirúrgica d’amplitud, amb base d’enderrocs massius i amb vista a projectes surrealistes o fins i tot delirants”.

A més a més, si voleu posar-vos en contacte amb ells podeu enviar un correu electrònic a l’adreça:  [sauverperpi@gmail.com] 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada