diumenge, 19 de febrer del 2017

Perpinyà, un any més sense carnaval

Fins i tot, per raons de seguretat antiterrorista, aquest any tampoc hi haurà calcades de carnaval als carrers dels barris de Molí de Vent i de l’Oest. 
Solament hi haurà celebracions de carnaval dins les escoles d’infants i en llocs tancats de barri.  
L’Ajuntament de Perpinyà considera que “la cavalcada de Reis d’Orient, que es fa, és un carnaval anticipat”. 
Le défilé du carnaval de Perpignan sur le boulevard Wilson le 11 mars 2001 avait attiré la grande foule. Ce fut la dernière grande cavalcade organisée dans la ville.
La rua de carnaval a Perpinyà, documentada des de principis del segle XIX, l'11 de març del 2001 ha estat la darrera gran cavalcada organitzada a la ciutat. 
  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 19/02/2017 
Perpinyà (Rosselló).-  

Llegim en la premsa convencional rossellonesa que el carnaval a nivell del centre de la ciutat de Perpinyà (Rosselló) va celebrar una rua amb cavalcada  per darrer cop l’11 de març del 2001. Des d’aleshores, no hi cap gran cavalcada en una rua pels carrers principals de Perpinyà, tampoc aquest any. Així, Perpinyà no acollirà cap cavalcada el 24 de febrer ni cap altra dia. Als problemes de pressupost s’hi afegeix aquesta vegada les raons de seguretat antiterrorista després de la matança a Niça del 14 de juliol darrer. 

UN PRESSUPOST DE 700.000 FRANCS EL 1997
Segons el diari L’INDÉPENDANT, Pierre-Olivier Barbé, el regidor i director de l’Oficina de Turisme encara és manté optimista : «No es tracta d’una qüestió enterrada. Però ens trobem en un temps complicats. Preferim tractar altres temàtiques. Fem la cavalcada de Reis d’Orient que de fet és un carnaval anticipat. No sabem encara a quin període de l’any integrar-lo per poder aplegar un màxim de gent, però hi ha almenys carnavals en els barris» Per tant el regidor ja havia previst l’any passat recuperar per a la ciutat aquesta festa emblemàtica la fi d’hivern. Afegeix per tant «caldria que fos un gran esdeveniment qui aplegui professionals i associacions de barri». Però, no pas per aquest any, afegeix L’INDÉPENDANT.
Les festes de carnaval tenen a una veritable tradició històrica a Perpinyà, com en donen testimoni alguns cartells datant de principis del segle XIX. Unes rues de carnaval que han  desfilat a vegades amb 40 carrosses en certes èpoques. Però, des de 2001 res de res. Després d’una breu interrupció, aquesta festa de carrer a Perpinyà es rellançà en 1997 amb motiu de l’elecció de Dominique Escoubet com a president del comitè carnavalesc. Junt a una vintena de persones voluntàries, va portar endavant el carnaval de Perpinyà fins que la manca de pressupost (aleshores entre 600.000 i 750.000 francs, uns 100.000 euros) i la implantació des normes de seguritat més restringides es posà fins a partir de 2001.
Des de 2002, el carnaval a la Catalunya Nord es redueix a Argelers de la Marenda (Albera marítima, Rosselló), Ceret (Vallespir) i altres poblacions veïnes on sempre es fa aquesta festa. Enguany encara la gent de  Perpinyà, ciutat de 120.000 habitants, haurà de sortir de la ciutat per anar a carnaval, com ara a Roses (Alt Empordà) i fins i tot a Narbona (Aude, Llenguadoc, Occitània), ciutat que aquest any celebrarà la seva 80a festa de disfresses el diumenge proper. O també es pot anar a Limós (Aude, Llenguadoc, Occitània) on el carnaval dura tres mesos i atrau més de 10.000 visitants.  

ELS BARRIS ES QUEDEN SENSE CAVALCADA DE CARNAVAL
Les cavalcades de carnaval de barri també han estat suprimits aquest any. Molí de Vent i el del sector oest de Perpinyà ha estat fins ara els únics barris de la ciutat on es van celebrar rues  de carnaval en 2016. Enguany, a Molí de Vent, les festes s’hauran de celebrar el 22 d’abril a parc d’esports, però sense cavalcada. « L’alcalde ens ha demanat que s’organitzi aquesta activitat en un indret tancat per raons de seguritat que tothom que pugui gaudir-ne», explica Andréa Sabadell, responsable de l’organització. 

VETO MUNICIPAL PER RAONS DE SEGURETAT
Al barri Oest, sembla que encara es tindrà menys sort. Béatrice Soulé i la seva colla de carnaval, que van organitzar, el 2 d’abril de l’any passat, una cavalcada amb carrosses, batucades i disfresses, es troben en expectativa: «Per l’instant hi hagut un veto de l’Ajuntament per raons de seguritat. A dia d’avui no hi haurà carnaval en el sector oest».
En fi, segons L’INDÉPENDANT, sembla que únicament a les escoles et altres centres amb patis tancats festejaran aquest any el carnaval a Perpinyà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada