dimecres, 15 de febrer del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 15 de febrer de 1906 neix a Binmarfull l'anarcosindicalista Joan Pujalte Berenguer

Joan Pujalte BerenguerDurant la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i fou internat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda 







 
Joan Pujalte Berenguer:  
El 15 de febrer de 1906 neix a Binmarfull (Comtat, País Valencià) l'anarcosindicalista Joan Pujalte Berenguer.
Emigrà a Barcelona, on milità en el Sindicat de la Construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i en diversos ateneus i agrupacions culturals, especialment en el grup llibertari «Sol i Vida», al barri barceloní del Clot, i al seu Ateneu Naturista Eclèctic, fundat en 1932. En aquests anys fou molt amic de Valentín Obac Puyol i d'Antonio Zapata Córdoba.
Durant la Guerra Civil, participà especialment en la col·lectivització de les «Indústries Ibèria» de sucre, de les quals va ser nomenat sotsdirector.
Durant la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i fou internat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda (Rosselló).
Durant l'Ocupació va ser reclòs en diversos camps de les dues zones franceses (ocupada i lliure) i en 1942 retornà al Principat de Catalunya, participant en la CNT clandestina. Alguns diuen col·laborà  amb el sector cincpuntista confederal a finals dels anys seixanta.
Tingué per companya Carme Arnau, amb qui tingué un fill, Arístides Pujalte Arnau.
Joan Pujalte Berenguer va morir després d'una llarga malaltia l'1 de maig de 1990 a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) i fou incinerat al cementiri d'aquesta localitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada