diumenge, 19 de febrer del 2017

En record del company Joan Peiró

Mataró vol commemorar la figura de l'anarcosindicalista amb motiu dels 75 anys del seu afusellament a Paterna. 
Una comissió ciutadana formada per una trentena d'entitats impulsa diversos actes durant l'any. 



[Mataró 19/02/2017] 

Joan Peiró és un dels mataronins més importants de tot el segle XX. “Cal recordar-lo perquè en ell hi ha impresos alguns dels millors valors del Mataró contemporani: obrerisme, justícia social, cultura, cooperativisme, catalanisme o fraternitat”, explica Jaume Vellvehí, membre del Grup d'Història del Casal. Per mantenir viva la memòria històrica i coincidint amb els 75 anys del seu afusellament, una comissió ciutadana formada per una trentena d'entitats i organitzacions polítiques de la ciutat impulsa, durant tot l'any, diversos actes per reivindicar la figura de Peiró.
Qui també va ser ministre d'Indústria en la Segona República, va ser vidrier d'ofici i va militar en l'anarcosindicalisme sent secretari general de la CNT. Establert a Mataró, va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Exiliat a l'Estat francès, la Gestapo alemanya el va capturar i el va entregar a les autoritats franquistes. A València, el van jutjar per adhesió a la rebel·lió, després de negar-se a acceptar les ofertes de col·laboració amb els sindicats verticals del règim franquista. En el seu cas, molts testimonis, entre els quals hi havia militars, falangistes, religiosos, jutges, empresaris i gent de dretes, van declarar a favor seu. Van ser unes declaracions de descàrrega que no van servir de res ja que, com en tants altres casos, la sentència de mort ja estava dictada i va ser afusellat a Paterna.
Els actes --més d'una vintena-- organitzats per les entitats de la comissió, començaran aquest febrer amb la voluntat de celebrar l'Any Peiró. Entre aquests, destaquen propostes culturals com cinefòrums, d'altres d'acadèmics com conferències i debats, i alguns, organitzats de manera conjunta, com la tradicional ofrena floral a la seva tomba del cementiri dels Caputxins, on descansen les seves despulles després que el 1989 es traslladessin des de Paterna. “Creiem que un personatge de la seva importància només se'l pot recordar des de totes les seves facetes”, explica Carles Estapé, president d'Òmnium Cultural de Mataró-Maresme i portaveu de la comissió.
L'activitat de l'Any Peiró no només quedarà aquí, sinó que també impulsarà l'entrega pòstuma de la medalla de la ciutat d'aquest símbol indiscutible de l'anarcosindicalisme, però també l'anul·lació del seu i de tots els judicis franquistes a les Corts Valencianes. També es treballarà per a la instal·lació d'un monument en record al moviment social que ell va representar al pati del Cafè Nou i que es col·loquin plaques commemoratives a totes les cases on va viure. A més, s'estrenarà un acte musical i audiovisual que, amb el títol Peiró42, té el suport de l'Orquestra Ciutat de Mataró i de diverses corals locals.
La celebració de l'efemèride té el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat i de l'Ajuntament de Mataró, que ja hi ha fet una aportació de 12.000 euros. La regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén (CiU), explica que poques vegades a la ciutat entitats de caire tan diferent s'han aplegat amb un únic objectiu. “La ciutat fa temps que manté el compromís amb el moviment cooperatiu i l'economia social i solidària, i ens va semblar que no podien quedar marge”, reconeix”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada