dijous, 16 de febrer del 2017

348) CRÒNICA TRES-CENTES QUARANTA VUIT DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Rafael Catalá, ministre de Justícia 
Catalá, a la Generalitat: "Compliran la sentència del TC" i "no hi haurà referèndum". 
Segons el ministre de Justícia, el Govern espanyol està preparat per escenaris de desobediència. 
Pino marca distància amb el 'pendrive'. 
Alguns continguts de la memòria USB ja es trobaven en un disc d'origen dubtós que té part del cas Pujol en quarantena.
Apareixen pintades feixistes en un mural d’homenatge a Xavier Vinader. 
Sabadell acull demà divendres un acte per commemorar el 70è aniversari del naixement del periodista. 
El relator especial de l’ONU en Drets Humans expressa al Regne d’Espanya la preocupació per l’Operació Catalunya. 
Tramet una carta a l'ambaixada espanyola a Ginebra lamentant la persecució judicial de polítics independentistes catalans. 
Eduardo Inda: “El nivell de violència a Catalunya no s’ha viscut ni en els anys durs al País Basc”. 
Mas acusa l’Estat espanyol d’intentar relacionar l’independentisme català amb la violència per justificar una intervenció. 
Acusa determinats estaments de l’Estat espanyol d’haver incorregut en “il·legalitats grosses” en l'Operació Catalunya. 
 
  
[Barcelona (República Catalana) 16/02/2017]  
L’AMIC DEL POBLE 

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat categòricament en una entrevista a la Cadena SER que els responsables del Govern de la Generalitat "compliran la sentència del Tribunal Constitucional" i que "no hi haurà referèndum". Així mateix, ha assegurat que el Govern espanyol i la Fiscalia estan preparats per fer front a eventuals escenaris de desobediència: "Som gent seriosa i responsable, i no improvisarem en un cas com aquest".
Pel que fa a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, Catalá ha dit que el TC fa una interpretació de la Carta Magna que "l'està portant a adoptar decisions per unanimitat" i que "no es pot produir el referèndum sota el nostre ordenament. No pot succeir". "És inimaginable pensar que cap responsable públic incomplirà la constitució i no passarà res. Això no pot passar", ha expressat.
El TC ha obert recentment una nova via penal contra Forcadell i alguns membres de la Mesa, instant la Fiscalia a emprendre accions sobre la suposada desobediència que van cometre quan es van aprovar acords sobre el referèndum i el procés constituent. 

LA PÚNICA I EL PRESIDENT DE MÚRCIA
D'altra banda, el ministre ha reconegut que el president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, va obtenir informació reservada de la Fiscalia General de l'Estat en el cas de la trama Púnica. En concret, que va conèixer almenys dos dies abans que les acusacions i la defenses la resolució amb què es va donar instruccions perquè no se l'acusés, tot i que ell no estava personat en aquesta causa. "Ha passat el temps i, em temo, les mans suficients com perquè hagi sentit a parlar de l'assumpte", ha declarat el ministre.
Sobre el fons de la qüestió, Catalá ha indicat que el president murcià no va arribar a signar res amb la trama. Les fiscals del cas s'han negat a signar l'escrit en el qual la Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat que no s'investigui Sánchez. Per aquest desacatament, el ministre ha carregat contra les fiscals, a les quals acusa de no mantenir "el seu criteri", i ha rebutjat que existeixi cap manipulació. Catalá veu anòmal el comportament de les fiscals rebels, però no el coneixement anticipat per part del president murcià sobre el fet que els fiscals del Tribunal Suprem s'havien oposat al fet que fos investigat. 

PINO MARCA DISTÀNCIA
Eugenio Pino 
L'excomissari Eugenio Pino, antic número dos de la Policia Nacional espanyola, ha comparegut aquest dijous a l'Audiència Nacional del Regne d’Espanya per declarar com a testimoni sobre la sorpresa que ha sacsejat recentment el cas Pujol: un pendrive trobat de manera suposadament casual en el calaix d'un inspector de la UDEF. Segons avança El País, Pino s'ha desvinculat de la documentació que es va aportar al cas Pujol temps enrere, que va nodrir un informe policial posat en dubte per la sospita que la informació tenia un origen il·lícit.
Pino, segons fonts jurídiques, sosté que va rebre una memòria portàtil del cap d'Afers Interns, Marcelino Martín Blas, a qui va retornar-la perquè, assegura, estava encriptada i no la podia obrir. Pino ha explicat, a més, que Martín Blas va remetre el dispositiu a la UDEF i a la Fiscalia Anticorrupció, i que va ser informat que el contingut d'aquell pendrive -obtingut del despatx de Jordi Pujol júnior i Jordi Puig- procedia de l'entorn de l'agència de detectius Método 3. Segons Público, això sí, l'exnúmero dos de la Policia Nacional havia assegurat anteriorment per escrit que va lliurar una còpia de pendrive al CNI, a la Comissaria de la Policia Judicial i a la Comissaria General d'Informació.
En la peça separada oberta pel magistrat instructor del cas Pujol, José de la Mata, per aclarir la licitud de l'origen dels documents que encerclen la família Pujol Ferrusola és fonamental el nou pendrive. Si s'acredita que ha estat sota custòdia policial i no s'ha manipulat, assegurarà la validesa jurídica del seu contingut, fins ara en quarantena: la primera anàlisi dels especialistes informàtics ordenada pel jutge indica que la nova memòria USB conté un centenar de carpetes que coincideixen amb les d'un disc compacte que va ser incorporat al cas Pujol fa mesos.
Fonts del cas citades per La Razón apunten que De la Mata intrueix les peces del cas de manera que, si es confirma que les dades que basen aquell informe de la UDEF del passat 27 de març es van obtenir irregularment, la nul·litat de les actuacions no afecti la resta del procediment. De fet, segons la mateixa informació, ni De la Mata ni la Fiscalia descarten que la documentació sospitosa s'hagi remès a la Policia per mirar d'ensorrar el cas Pujol. 

APAREIXEN PINTADES FEIXISTES EN UN MURAL D’HOMENATGE A XAVIER VINADER
Fotografia de iSabadell
Atac feixista contra el mural dedicat a l'amic Xavier Vinader, homenetjat a Sabadell 
Ahir dimecres Sabadell s’ha despertat amb unes pintades feixistes en un mural d’homenatge a l’amic Xavier Vinader, especialitzat en el periodisme d'investigació sobre l'extrema dreta. Segons la Policia Local, els fets es van produir el dimarts, prop de les 12 de la nit. Un veí de Sabadell va avisar els agents locals, que n’haurien pogut retenir 2 dels 5 presumptes autors de l’atac. Segons informa iSabadell, els detinguts són dos homes de 18 i 37 anys que portaven objectes de simbologia nazi. En les pintades es poden llegir missatges com "MUERTE AL
TRAIDOR DE LA PATRIA", "SABADELL NO APOYA EL TERRORISMO" o "VUESTRA SANGRE ES LA NUESTRA".
El mural per recordar la figura de Xavier Vinader s’està pintant aquests dies en una paret del
Centre Cívic de Sant Oleguer. Els fets coincideixen amb l’acte d’homenatge que la ciutat retrà aquest divendres, 17 de febrer, al periodista. 

SABADELL RECORDA VINADER
El periodista David Fernández i el fotoperiodista Jordi Borràs, sota la batuta de la periodista Mònica Terribas, oferiran una xerrada demà divendres i debatran sobre la relació entre els mitjans de comunicació i els moviments d’extrema dreta. L’acte tindrà lloc, a partir 2/4 de 6 de la tarda, al Centre Cívic de Sant Oleguer. Cal destacar la vinculació d’aquest espai amb les mobilitzacions obreres i populars que es van produir en motiu de la vaga de 1976 i que Vinader va cobrir com a periodista. Un cop finalitzada la taula rodona, es presentarà el grafiti, que ha estat atacat. 

AUGMENTA LA PRESÈNCIA DE GRUPS FEIXISTES AL VALLÈS OCCIDENTAL
Nombroses persones denuncien que ha augmentat la presència de l'extrema dreta a la zona del Vallès Occidental els darrers mesos. El grup dit Último Bastión es troba darrere d’alguns dels últims atacs feixistes que s’han produït a la comarca. Es desconeix encara si els membres d'aquest grup feixista de Sabadell són els autors de les pintades en el mural de record a Xavier Vinader. 

PREOCUPACIÓ DEL RELATOR ESPECIAL DE DRETS HUMANS DE LES NACIONS UNIDES
Un relator especial de l’ONU en drets humans va enviar una carta el 30 de gener proppassat a l’ambaixada espanyola a Ginebra i a l’oficina permanent d’Espanya a l’ONU i més organitzacions internacionals. Hi expressava la preocupació per la persecució judicial de dirigents polítics catalans pel 9-N. Alfred-Maurice de Zayas és qui signa la carta, com a expert independent de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans ‘sobre la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu’. En la carta, difosa pel Cercle Català de Negocis, De Zayas recorda a les autoritats espanyoles la importància de permetre la lliure determinació dels pobles per a evitar conflictes.
El relator, citant un informe seu del 2014 sobre la lliure determinació dels pobles presentat a l’Assemblea General de l’ONU, diu a les autoritats espanyoles que ‘el referèndum, com el que es va dur a terme al Quebec i a Escòcia, és un mètode fiable per a sondar l’opinió pública i evitar un consentiment artificial per a garantir l’autenticitat de l’expressió de la voluntat política en un entorn lliure d’amenaces i de l’ús de la força’.
I afegeix: ‘Vull expressar la meva preocupació per algunes informacions que continuo rebent sobre una campanya difamatòria denominada “operació Catalunya” contra dirigents polítics catalans que té lloc actualment amb l’objectiu de frenar el procés independentista català.’
Entén que el 9-N ‘fou declarat il·legal per les autoritats d’Espanya’, però el preocupa ‘que continuïn els judicis contra antics dirigents polítics que van organitzar el referèndum’.
A més, recorda: ‘Molts conflictes armats des del 1945 tenen relació amb la negació de la lliure determinació.’ Explica que ja ho va fer advertir a l’Assemblea General en un informe: ‘Vaig subratllar que la realització de la lliure determinació, ja sigui interna o externa, és una estratègia important per a la prevenció de conflictes.’
El relator també diu al cos diplomàtic espanyol: ‘La lliure determinació és particularment important perquè permet als individus i als pobles de gaudir de cadascun dels drets que contenen els tractats internacionals de drets humans.[…] Donaré suport a tots els esforços per part de les autoritats estatals per dialogar amb aquells que aspiren a la lliure determinació, i per a garantir el gaudi dels drets humans a Catalunya en particular i a Espanya en general.’
Tanmateix, es mostra preocupat ‘pel clima polític a Espanya’ i es posa a disposició de les autoritats espanyoles per a discutir la situació actual ‘en el context de les obligacions d’Espanya en virtut del dret internacional dels drets humans’. 

AFRED-MAURICE DE ZAYAS
Afred-Maurice de Zayas, l’autor de la carta, nascut a l’Havana el 1947, és un advocat nord-americà, expert en drets humans i en dret internacional. El 2012 fou nomenat pel Consell de Drets Humans de l’ONU expert independent per a la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitable, una funció que durà a terme fins al 2018. També és professor de dret internacional a l’Escola de Diplomàcia i Relacions Internacionals i va treballar a les Nacions Unides com a advocat a l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans, fou secretari del Comitè de Drets Humans i cap de Peticions. S’ha especialitzat en àmbits diversos: el genocidi armeni, l’holocaust, els centres de detenció de Guantánamo, la neteja ètnica a l’antiga Iugoslàvia, l’expulsió dels alemanys de l’Europa de l’est després de la Segona Guerra Mundial, la invasió de Xipre per part de Turquia el 1974, els drets de les minories, el dret de la llibertat d’expressió i d’opinió i el dret dels pobles indígenes. 

EDUARDO INDA
Eduardo Inda 
“Aquest nivell de violència [a Catalunya] crec que no s’ha viscut ni al País Basc en els anys durs”. Són paraules d’Eduardo Inda, director d’OK Diario, en la tertúlia d’ahir del programa de Federico Jiménez Losantos a Es Radio. Aquest to s’inscriu en una ofensiva mediàtica per part d’uns quants dels principals mitjans espanyols que acompanyen el punt per part del govern espanyol. 

MANIOBRES UNIONISTES PER JUSTIFICAR UNA INTERVENCIÓ
Artur Mas ha acusat aquest dijous el Govern espanyol i determinats estaments de l’estat espanyol d’intentar presentar la situació a Catalunya com quelcom que tendeix a la violència per crear un marc mental que justifiqui la intervenció de l’estat. ‘Estan preparant el caldo de cultiu per poder intervenir’ però menteixen perquè el sobiranisme català s’ha expressat amb u to absolutament cívic i pacífic’, ha defensat Mas.
Ha recordat la guerra bruta de l’estat contra el sobiranisme, com l’operació Catalunya. ‘És una guerra bruta il·legal, perquè estan cometent il·legalitat grosses, i afortunadament hi haurà una comissió d’investigació al congrés espanyol que aportarà llum’, sobre les informacions que posen manifest que determinats estaments del govern i de l’estat espanyol estaven conxorxats a través de guerra bruta cometent il·legalitats manifestes amb l’únic propòsit de perseguir idees democràtiques i sobretot intentar eliminar els que les hem defensat.
‘Estan intentant crear el marc mental que a Catalunya es tendeix a la violència i a l’agressió –quan l’estan practicant ells- per després poder intervenir i justificar una possible intervenció de l’estat espanyol a Catalunya que evidentment seria rebutjada molt majoritàriament per la societat catalana’, ha dit Mas.
Segons Mas, cal combatre aquest plantejament de l’executiu espanyol perquè si algú està actuant amb agressió és precisament el govern espanyol i el PP, i si algú està fent guerra bruta il·legal perseguint idees i persones és el govern espanyol, el PP i determinats estaments de l’estat espanyol.
Artur Mas ha posat com a exemple el cas de la fiscal en cap de Barcelona, Ana Maria Magaldi, que s’ha dedicat a explicar aquest clima de violència quan, en definitiva, es pot comprovar per les imatges que més enllà d’un insult reprovable no hi havia cap agressió ni perill d’agressió.
‘Presentar això com que el clima que hi ha a Catalunya és un clima d’agressió i violència és una enorme mentida i una manera d’aprofitar-ho per justificar una intervenció de l’Estat’, ha dit.
Mas també ha assegurat que el govern espanyol s’equivoca en no considerar la Generalitat com un interlocutor vàlid. ‘Sempre diuen que sempre tenen un tarannà democràtic, però obliden que el parlament actual es va constituir després d’unes eleccions on va participar el 75% de la població que va donar majoria absoluta a favor de la independència?’ ha preguntat. Segons Mas, aquesta és una ‘prova més’ de la manca de tarannà democràtic del Govern espanyol.
Mas ha fet aquestes manifestacions abans d’oferir una conferencia amb el títol ‘Catalunya i la UE al Segle XXI’ a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Madrid, on ha explicat la situació política a Catalunya, la seva relació amb l’estat i les sortides polítiques. Abans d’aquesta conferència ha intercanviat unes paraules amb una estudiant de Dret, que li ha preguntat que cal fer per millorar el clima entre Catalunya i Espanya.
També en declaracions als mitjans, Mas ha assegurat que el president Rajoy ens té acostumats des de fa mesos a dir que ell ‘ni pot ni vol resoldre el tema del referèndum a Catalunya, i no vol, és veritat, però pot’. ‘És insòlit que el admeti que el principal problema que té és Catalunya, i que no faci absolutament res per intentar resoldre aquest problema sabent que el 80% de la societat catalana vol un referèndum’, ha dit. 
En aquest sentit s’ha preguntat: ‘Si un 80% de la societat catalana no és suficient perquè Rajoy comenci a escoltar i a dialogar seriosament, i no només de façana, que més cal fer?’ Amb aquest actitud, ha dit, Rajoy està agreujant la situació i fa més difícil trobar una sortida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada