dijous, 5 de gener del 2017

Òmnium Cultural renega dels fanalets independentistes

Jordi Cuixart 
Jordi Cuixart demana als presidents territorials que s'abstinguin de "fer o col·laborar en qualsevol acció no pròpia". 
S’ha celebrat la festa els mags d’Orient a Vic amb la mainada carregada de fanalets de l’estelada. 
La llum dels fanalets independentistes guia la Cavalcada que recorre Vic en una multitudinària rua retransmesa per TV3. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/01/2017 
Vic (Osona).-  

Fanalets amb l'estelada a la cavalcada de Vic
Fanalets amb l'estelada a la Cavalcada de Vic, aquesta tarda
Aquesta tarda s’ha celebrat la festa els mags d’Orient a Vic (Osona) amb la mainada carregada de fanalets de l’estelada. La polèmica ha triplicat la venda de fanalets fins al punt que s'ha superat de tros la xifra dels 2.000 articles. Amb tot plegat, centenars d’estrelles brillen en l’inici de la Cavalcada, encara que el símbol independentista no és l’únic que pot veure’s als fanalets il·luminats per la llum d’una espelma. Hi ha qui ha optat per cenyir-se al disseny clàssic, amb formes geomètriques, dibuixos o animals. Entre el públic algun pare s’ha fet ell mateix el fanalet de manera casolana i no s’hi ha descuidat l’estelada. També hi ha qui no té nens però ha volgut venir expressament a Vic a alçar el reivindicatiu i lluminós fanal. “Venim de Tona i normalment portem foc amb teies però, després de tot això, hem comprat fanalets per mostrar-los”, han explicat la Glòria, l’Albert i l’Arnau, un grup de nois joves. “Tirarem més llenya al foc”, han subratllat. 
El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va demanar per carta als seus presidents territorials que s'abstinguin de "fer o col·laborar en qualsevol acció no pròpia" de l'entitat. D'aquesta manera, Cuixart ha desautoritzat la delegació territorial d'Òmnium de Vic, que juntament amb la delegació de l'ANC, van fer una crida a què els nens i nenes de la ciutat rebessin els Reis Mags amb fanalets amb l'estelada i, també, amb estelades a les finestres i balcons de la ciutat, mentre TV3 retransmetés l'acte.  Jordi Cuixart demana als dirigents d'Òmnium que siguin "curosos" amb les campanyes que fan al marge de la direcció de l'entitat, i ha assegurat que els fanalets independentistes "no concorden" amb el "pla de treball" d'Òmnium.  

Iu Forn, també contra la ruptura unilateral amb l’Estat espanyol 
Per la seva banda, el periodista Iu Forn, en la seva columna a elnacional.cat ha afirmat que "si no vols ser com ells, no facis el mateix que ells" en resposta als qui diuen que també en altres actes populars hi ha banderes i símbols espanyols. 

TV3 es renta les mans com Ponç Pilat  
Per la seva banda, TV3 ha dit que manté l'emissió de la cavalcada de Vic, però només es responsabilitza de la retransmissió i no dels actes que es puguin fer de manera paral·lela. Televisió de Catalunya assegura que farà un desplegament per aquesta edició que "és el mateix que en les darreres edicions, i que es farà amb rigor i la professionalitat de sempre".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada