divendres, 13 de gener del 2017

Obres de Remedios Varo en una exposició d'artistes femenines surrealistes

La Despedida / Remedios Varo, 1958 
Una galeria de Barcelona ret homenatge a dones pintores com Frida Kahlo, de la qual mostra peces inèdites  











TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/01/2017 
Amer (La Selva).- 

Segons informa l’agència EFE la primera exposició dedicada a Barcelona i a nivell peninsular a les dones artistes surrealistes reuneix des d'ahir a la Galeria Mayoral de Barcelona una vintena de pintures i dibuixos de vuit artistes, entre elles obres inèdites de Frida Kahlo, així com creacions de Dora Maar, Lee Miller, Maruja Mallo o l'artista nascuda a Anglès (la Selva) Remedios Varo. 


‘Autoretrat com genitals’ de Frida Kahlo 

La comissària de l'exposició, Victòria Combalía, autora del llibre ‘Muses, mecenes i amants. Dones al voltant del surrealisme’, ha explicat que en l'exposició es poden veure peces inèdites, entre elles ‘Autoretrat com genitals’ (1944), de Frida Kahlo, provinent d'un col·leccionista privat nord-americà; així com el ‘Cadavre exquis’ de Valentine Hugo que va fer amb André Breton i Greta Knutson.

Combalía va remarcar que «la presència de les artistes surrealistes s'ha anat incrementant els últims anys als museus i en les exposicions i ja no són considerades només com muses o amants, sinó com artistes per elles mateixes». No obstant això, afegeix la comissaria, «encara queden molts temes col·laterals per explorar en les seves vides i les seves obres». 


Remedios Varo i Angeles Santos 

"Fenómeno" De Remeduis Varo 
La idea inicial de la Galeria Mayoral era fer una exposició de dones surrealistes catalanes, però, segons ha dit Combalía, aquest univers es reduïa a Remedios Varo i Ángeles Santos; per aquesta raó es va ampliar el criteri a «dones surrealistes que haguessin tingut algun vincle amb Catalunya». 


Relació amb Josep Bartolí 

En la investigació de la comissaria van aflorar variats vincles amb Catalunya: «Frida Kahlo va tenir una relació amorosa amb el pintor, escenògraf i escriptor Josep Bartolí, qui després d'un llarg periple per camps de concentració francesos va acabar exiliant-se a Mèxic, on va entrar en contacte amb el cercle de Diego Rivera i Kahlo.  


Valentine Hugo a Cadaqués 

Valentine Hugo va venir amb Breton a Cadaqués i va fer 'cadàvers exquisits'», uns jocs de paraules als quals eren aficionats els surrealistes. 


Maruja Mallo i Leonora Carrington 

Maruja Mallo, continua Combalía, va participar a l'exposició Lògic Fauvista de 1936 a Barcelona; i Leonora Carrington va entrar a Catalunya per Andorra i va fer escala a Barcelona abans de viatjar a Madrid, des d'on s'exiliaria als Estats Units.

En l'exposició, que s'exhibirà en la galeria Mayoral fins al pròxim 1 d'abril, destaquen diverses obres inèdites de Frida Kahlo com ‘Autoretrat’, dibuixant (1937), ‘Autoretrat com genitals’ (1944), un dibuix que forma part d'un quadern en el qual apareix una vagina amb ulls, així com un ‘Triple autoretrat com nadó, adolescent i dona’ (1931). 


La desconeguda Hugo 

Entre les artistes exposades, la més desconeguda és Valentine Hugo, a la que a l’Estat francès es dedicarà pròximament la primera retrospectiva, i de la que es pot veure en la Mayoral un ‘Retrat de Picasso’. 


Dora Naar i Lee Miller 

De Dora Maar, que va ser companya de Picasso, es poden contemplar un retrat de ‘Maria Dolors Miró’ (1938), així com un rar quadre d'enormes dimensions, ‘Naturalesa morta amb gerra blava’ (1944); i de Lee Miller es mostren dues fotografies de 1970, una en la qual apareix a l'entrada del Museu Picasso de Barcelona i una altra que retrata al pintor Joan Miró. L'exposició de Barcelona serveix de pròleg a la que el Museu Picasso de Màlaga dedicarà a l'octubre a les artistes del surrealisme, en què s'inclouran peces de Carrington, Hugo, Kahlo, Maar, Mallo, Miller, Santos i Varo al costat d'altres d'Eileen Agar, Claude Cahun o Germaine Dulac.

Rere les passes de la pintora i llibertària Remedios Varo

http://d1abj31dnwl5uq.cloudfront.net/imatges/55/26/alta/780_0008_5526609_6551c00dff75383265c2114b7844cfa8.jpgL'Ajuntament d'Anglès col·loca dinou plaques explicatives del lligam de l'artista surrealista amb el poble. 
Les plaques van ser encarregades el 2011, amb Pere Figuereda dalcalde, i tot just ara s'han col·locat. 
El passeig inclou fonts d'inspiració de la pintora com ara la muntanya de Santa Bàrbara.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada