dimecres, 4 de gener del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 4 de gener de 1886 neix a Llíria el propagandista, periodista, escriptor i cineasta anarquista José María Estívalis Calvo, més conegut com Armand Guerra

Armand Guerra
En 1937 pren part com a orador en diversos mítings  a Narbona, Perpinyà, Montpeller, Marsella, Nimes, Bèaucaire, Sant Geli, Séon Saint Henri i La Ciutat. De tornada, a arriba Catalunya i és detingut pel SIM --policia republicana stalinista-- des d'abril a finals d'agost de 1938 a una nau al port de Barcelona. En febrer de 1939 aconsegueix embarcar cap a Seta. 



Armand Guerra: 
El 4 de gener de 1886 neix a Llíria (Camp de Túria, País Valencià) el propagandista, periodista, escriptor i cineasta anarquista José María Estívalis Calvo, més conegut com Armand Guerra. Nascut en el si d'una família pagesa molt creient, després de fer d'escolà i estudiar al seminari, va trencar totalment amb la religió i va començar a treballar amb 13 anys en una impremta a València.
En 1907 per mor d'una vaga de tipògrafs ha de romandre un temps a presó. En 1908, amb son germà Vicente, marxa a París (Illa de França) on entra en els cercles anarquistes francesos. En 1909 el trobem a Ginebra (Romandia, Suïssa) i poc després a Niça (Alps Marítims, Occitània), on publica el periòdic Tierra y Libertad, prohibit a Espanya.
En 1911 travessa Itàlia i s'estableix al Caire (Egipte), on participa en la publicació del periòdic trilingüe L'Idea. Després de la prohibició d'aquest diari, fa un periple per la Mediterrània abans de retornar a Deauville (Calvados, Normandia), on treballarà en una impremta i s'apassionarà pel cinema.
En 1913, a París, crea la cooperativa cinematogràfica «Le Cinéma du Peuple» i roda algunes pel·lícules de caràcter social, com ara La Commune --on els actors i els figurants seran reclutats dels medis llibertaris i apareixeran ancians communards--, Les misères de l'aiguille, Un cri dans la jungle, Le vieux docker, entre altres pel·lícules mudes. Col·laborarà igualment en diversos periòdics anarquistes, com ara Tierra, publicat a Cuba; SIA; Nosotros; Umbral; Popular Filme; L'Indomptable; o Réveil, de Bertoni.
En 1915 la seva activitat llibertària li valdrà l'expulsió de França, instal·lant-se aleshores a Lausana (Vaud, Suïssa) i més tard a Madrid, on crearà la seva pròpia empresa cinematogràfica, que produirà sis films.
En 1921 marxa a Berlín (Prussia, Alemanya) on treballarà durant 10 anys als estudis cinematogràfics de l'UFA, abans de retornar de bell nou a l’Estat espanyol en 1931. En 1932, amb el seu germà Vicente, treballa per al «Cine Popular Español» i intentarà muntar uns estudis de cinema (Estudios Hispano-Cineson).
En juliol de 1936 es troba a Madrid filmant la pel·lícula Carne de fieras quan esclata la guerra. Un cop acabat el film, marxarà al front per filmar els esdeveniments per compte de la CNT-AIT de la qual era membre.
En 1937 pren part com a orador en diversos mítings  a Narbona (Aude, Llenguadoc, Occitània), Perpinyà (Rosselló), Montpeller (Erau, Llenguadoc, Occitània), Marsella (Boques del Roine, Provença, Occitània), Nimes (Gard, Llenguadoc, Occitània), Bèaucaire (Gard, Occitània), Sant Geli (Gard, Llenguadoc, Occitània), Séon Saint Henri (Marsella, Boques del Roine, Provença) i La Ciutat (Boques del Roine, Provença, Occitània). De tornada, a arriba Catalunya i és detingut pel SIM --policia republicana stalinista-- des d'abril a finals d'agost de 1938 a una nau al port de Barcelona.
En febrer de 1939 aconsegueix embarcar cap a Seta (Erau, Llenguadoc, Occitània) i arribar fins París, fugint així dels camps de concentració francesos.
Després de trobar la seva família a Saint-Mandé (Val-de-Marne, Illa de França), Armand Guerra va morir d'aneurisma el 10 de març de 1939 a París.
El seu llibre A través de la metralla (1938) testimonia els combats heroics de les forces revolucionàries llibertàries contra el feixisme i les tropes franquistes. En 1999 el director Ezéquiel Fernández retratarà la seva vida en el documental Armand Guerra, requiem pour un cinéaste espagnol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada