dimarts, 3 de gener del 2017

MEMÔRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 3 de gener de 1901 neix a Fuendejalón el destacat militant anarquista i anarcosindicalista Miguel Chueca Cuartero

Cap al 1924 començà a militar en el moviment llibertari i entre 1925 i 1926 col·laborà amb Manuel Buenacasa en el periòdic El Productor, de Blanes. 
Entre 1944 i 1946 destacà com a orador en mítings a Tolosa, Besiers, Alès, Llemotges, Gaillac, Bordeus, Montpeller i Perpinyà, sempre defensant el corrent revolucionari de l'exili cenetista.
http://www.estelnegre.org/documents/chueca/chueca01.jpg
A l'entrada del Consell d'Aragó (Casp, 1937). Miguel Chueca (amb gorra) és el que fa nou començant per l'esquerra de la primera fila; a la seva esquerra Joaquín Ascaso i Francisco Ponzán Vidal














Miguel Chueca Cuartero: 
 El 3 de gener de 1901 neix a Fuendejalón (Campo de Borja, Saragossa, Aragó) el destacat militant anarquista i anarcosindicalista Miguel Chueca Cuartero. Els seus pares foren Bernardo Chueca Sancho i María Cuartero Ibáñez. Arran de la mort de la seva mare el 1910, el seu pare, que anteriorment havia estat alcalde del municipi, es refugià en l'alcohol, fet que propicià la venda progressiva del seu patrimoni i l'abandó dels seus tres fills, els quals van haver d'arranjar-se-les sols per a sobreviure. Va morir el 1925.
Quan tenia 16 anys, després de la mort de l'àvia el 1917 als 76 anys, marxà a Barcelona amb la finalitat d'estudiar i de treballar. A la Barcelona aprengué l'ofici de fuster i obtingué el títol de mestre d'escola --altres fons apunten que estudià magisteri a Saragossa ((Aragó)--.
A finals dels anys vint s'instal·là a Saragossa i col·laborà com a articulista per a la nova revista republicana Cierzo, alhora que exerceix de bibliotecari i membre de la Comissió de Propaganda de les Joventuts Republicanes, de les quals arribarà a ser vicepresident, defensant amb vehemència les tesis federalistes i reformistes de Joaquín Costa.  
Cap al 1924 començà a militar en el moviment llibertari i entre 1925 i 1926 col·laborà amb Manuel Buenacasa en el periòdic El Productor, de Blanes (la Selva marítima).
El 9 de setembre de 1929 fou condemnat a dos anys de presó i 1.000 pessetes de multa per «conspiració per a la rebel·lió»; sentència que no compliria en la seva totalitat, ja que l'agost de 1930 actuà com a orador en un dels mítings «Pro Amnistia», organitzats a Osca (Foia d’Osca, Aragó), amb el sindicalista saragossà Casimiro Asensio i l'advocat d'Osca Manuel Sender.
Entre 1930 i 1931 fou redactor del setmanari de les Joventuts Revolucionàries La Antorcha i de Cultura y Acción, publicació que dirigí entre 1931 i 1932. El juliol de 1930 fou membre de la comissió reorganitzadora dels sindicats de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) --ell militarà en els sindicats de Fusta i d'Agricultura-- i el 12 de desembre d'aquell any participà activament en l'aixecament antimonàrquic de Jaca (Jacetània, Osca, Aragó). Paral·lelament als preparatius portats a terme pel Comitè Revolucionari Nacional (CRN) amb els capitans Fermín Galán Rodríguez i Miguel García Hernández com a capdavanters de la insurrecció contra la monarquia, es realitzaren contactes amb la socialista Unió General dels Treballadors (UGT) i l'anarcosindicalista CNT, perquè secundessin l'aixecament militar a les principals ciutats de l’Estat espanyol mitjançant la convocatòria d'una vaga general revolucionària, acció que coordinaria Antonio Ejarque des de la CNT de Saragossa i Ramón Acín des d'Osca. En relació a aquests fets, el 3 de gener de 1931 fou empresonat a Torrero --barri de Saragossa-- i processat per un delicte de conspiració per participar en una reunió el 12 de desembre, juntament amb altres 16 sindicalistes --entre ells Bernardo Aladrén (secretari general de la UGT de Saragossa), Miguel Abós i Antonio Ejarque-- al Centre Republicà de Saragossa. En aquesta reunió s'havia decidit fer costat l'aixecament republicà de Jaca mitjançant la convocatòria d'una vaga general revolucionària. No obstant això, el 4 de març de 1931 quedaren sense efecte els actes dictats per l'autoritat militar per aquest pretès delicte de sedició.
El 14 d'abril de 1931, dia de la proclamació de la República, participà activament en l'alliberament dels presos i fou ell qui obri les portes de la presó de Torrero on havia estat tancat. Participà, amb Ángel Pestaña, en el míting del Primer de Maig, on proclamà que la CNT-AIT estava disposada a defensar el nou règim republicà a mata-degolla --les seves posicions es radicalitzaran molt després--.
Entre el 27 i el 28 de setembre de 1931 participà en el Congrés Regional de la CNT-AIT a Saragossa, alineant-se amb les tesis antisindicalistes i anticapitalistes dels joves revolucionaris (Joaquín Ascaso, Feliciano Subero, Joaquín Aznar i Ramón Andrés) a favor d'una vaga general revolucionària per protestar contra el creixent augment de l'atur i de la persecució contra la central anarcosindicalista, tesis que s'imposaren a les de Miguel Abós Serena.
Durant aquests anys republicans, encapçalà una campanya antireligiosa i sostingué les tesis de García Oliver («gimnàstica revolucionària»).
En 1932 ajudà a organitzar la constitució, juntament amb altres dirigents sindicals, com ara el ferroviari Juan Andrés Santuy, a Saragossa i a la resta d'Aragó, del sindicat dels ferroviaris cenetistes, la Federació Nacional de les Indústries Ferroviàries (FNIF). A començaments de febrer de 1932 fou orador en un míting a Saragossa, amb Emilio Mira (secretari regional de la CNT de Catalunya), Zenón Canudo i Miguel Abós.
Arran de l'aixecament insurreccional cenetista de l'Alt Llobregat i la posterior repressió, publicà en el diari La Tierra, de Madrid, l'article «En defensa de la verdad». El 16 de març de 1932 publicà en Solidaridad Obrera, de Barcelona, un article en defensa de Joaquín Aznar. Poc després presidí una reunió de metal·lúrgics, amb una conferència del Feliciano Benito. El 29 de març, en representació del Comitè Regional, acudí a un acte organitzat pels ferroviaris saragossans al «Café Londres». El 3 de juliol d'aquell any participà en un míting de masses contra l'atur i per les la jornada de sis hores amb figures destacades del cenetisme, com ara Segundo Blanco, d'Astúries, Joan García Oliver, de Catalunya, i Miguel González Inestral, de Madrid. L'agost de 1932 participà en el semiclandestí míting de clausura del Congrés Regional d'Aragó, de la Rioja i de Navarra de la CNT-AIT, com un dels tres delegats del Sindicat de la Fusta, juntament amb Pedro Navarro i Ignacio Royo. El 10 de setembre, en una reunió del sindicat a Saragossa presidida per Marcelino Esteban, aquests tres companys donaren compta del discutit en el citat congrés regional.
El 29 d'octubre de 1932, Solidaridad Obrera anunciava que acabava de sortir de la presó, on havia acabat per uns articles publicats en Cultura y Acción. L'abril de 1933 fou orador en una assemblea cenetista a Saragossa amb Jacinto Santaflorentina, Felipe Orquín i Miguel Vallejo. Entre el 10 de juny i el 26 de setembre de 1933 aparegueren gairebé una dotzena d'articles seus en CNT sobre campanyes de propaganda, mètodes de vaga, etc. El 13 de juliol de 1935 fou detingut arran de l'assassinat del líder dels esquirols de les obres del Puente del Pilar i a finals de desembre de 1935 encara estava empresonat, juntament amb altres vuitanta anarcosindicalistes, la majoria tancats a la presó saragossana de Torrero, encara que ell estigué engarjolat a la presó provincial de Calataiud (Saragossa, Aragó), amb Francisco Foyos, Alejandro Miguel i Isabelo Romero.
En sortir de la presó continuà les tasques propagandístiques, fent mítings a Zuera (Saragossa), a Terol (Aragó), a Épila (Valdejalón. Saragossa, Aragó), junt a Agustín Remiro, a Osca i Ayerbe (Foia d’Osca, Aragó), junt a Ramón Acín, Alcanyís (Baix Aragó, Terol) i a Tarassona (Moncayo. Saragossa). En març de 1936 representà la CNT-AIT, conjuntament amb Miguel Abós (secretari general de la Regional cenetista aragonesa) i Jesús García (president del Sindicat de la Pell  de la CNT-AIT), en una reunió amb els empresaris amb la finalitat de tallar l'atur creixent a Saragossa. Entre els dies 3 i 4 d'abril de 1936 participà en la Conferència Regional de Sindicats de la CNT-AIT a Saragossa, en representació del Sindicat de la Fusta, i en el míting de clausura va fer una apologia de l'expropiació de la terra i del col·lectivisme. El maig d'aquell any, va realitzar, amb Adolfo Arnal, una gira propagandística per trenta pobles navarresos i per nombrosos pobles de la comarca del Baix Ebre, amb José Antonio Prado.
En la primera quinzena de juliol de 1936 Miguel Abós i Miguel Chueca s'entrevistaren amb el governador civil de Saragossa, Ángel Vera Coronel --que fou detingut quan esclatà l'aixecament militar franquista i assassinat pels falangistes el juliol de 1937--, amb la finalitat d'aconseguir armes --a l'arsenal saragossà hi havia uns 40.000 fusells, mentre que el general Mola a Pamplona (Navarra, Euskal Herria) només tenia 1.200--, però el governador es negà. Dos dies abans de l'aixecament feixista el Comitè Regional de la CNT-AIT convocà una assemblea de militants a Saragossa on es van debatre dues postures oposades: la defensada per Abós, partidària de la solució negociada, i la de Chueca, que sostenia la necessitat d'apoderar-se de les armes el més aviat possible. La tesis de Chueca fou defensada també pel metal·lúrgic Francisco Garaita, però acabà derrotada per les postures negociadores de militants força influents (Francisco Muñoz, Adolfo Arnal, Antonio Ejarque, Servet Martínez, Benito Esteban) --alguns francmaçons com la majoria d’autoritats republicanes i militars de la ciutat amb les quals confiaven poder seguir les negociacions-- que van fer costats les tesis d'Abós. Una vagada el cop militar feixista triomfà a Saragossa, aconseguí fugir de la  ciutat a finals de juliol de 1936.
El 29 de juliol de 1936 participà en el Ple Regional de Sindicats de la CNT-AIT a Casp (Baix Aragó, Saragossa), on denuncià la traïció de les autoritats republicanes.
Amb la creació del Consell de Defensa d'Aragó (CDA), l'octubre de 1936, fou nomenat conseller de Treball, càrrec que mantingué després de la remodelació del CDA el desembre, i un mes més tard fou nomenat vicepresident del CDA, així com delegat del Comitè Regional de la CNT-AIT en aquest organisme autonòmic de guerra. Miguel Chueca, en principi, fou el designar per presidir el Consell de Defensa d'Aragó, per ser el destacat anarquista amb més pes a Aragó, però les pressions dels anarquistes catalans --que s'estimaven més Joaquín Ascaso per raons d'amistat i prestigi del seu llinatge-- i per la seva activitat en la presidència del Comitè Revolucionari de Casp, així com pel seu càrrec de delegat polític de la Segona Columna Ortiz, influïren de forma decisiva en el seu nomenament.
El març de 1937 Chueca defensà el Consell de Defensa d'Aragó en el Ple Regional de Comarcals d'Alcanyís de les crítiques de José Alberola. El setembre de 1937 representà Terol en el Ple del Comitè Regional.
Va fer costat el grup «Los Amigos de Durruti», subscrivint-se a El Amigo del Pueblo, però després de la caiguda dels fronts d'Aragó l'abril de 1938 i la reorganització militar conseqüent, fou substituït en el Comitè Regional de la CNT-AIT i nomenat comissari del nou «Batalló de Metralladores C», el cap del qual fou Agustín Remiro Manero.
En 1939 s'exilià a l’hexàgon francès. En 1941 vivia a Montalban (Tarn i Garona, Llenguadoc Migdia Pirineu, Occitània), on feia de llenyataire, amb Pachón Núñez i González Marín.
En 1942 Francisco Ponzán l'embarcà en el projecte d'editar un periòdic portaveu de la CNT, però Chueca fou incapaç de participar en l'empresa pel seu mal estat físic i emocional.
A finals de 1942 fou detingut amb diversos companys de la xarxa d'evasió de Ponzán i empresonat a Vernet d’Arièja (Tarn i Garona, Llenguadoc Migdia Pirineu, Occitània).
En 1944 signà en nom del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) la constitució de la Junta Española de Liberación (JEL) i de bell nou la seva confirmació l'any següent. L'octubre de 1944, en el Ple Nacional de Regionals de Tolosa de Llenguadoc (Occitània), fou nomenat secretari de Propaganda i aquest mateix any assistí en nom de la CNT al congrés de la UGT, on sol·licità un pacte entre les dues centrals sindicals. En el Congrés de la CNT de París de 1945 fou nomenat secretari per a les aliances i relacions polítiques i poc després s'encarregà també de la tresoreria fins el Ple de Tolosa d'agost de 1946.
Entre 1944 i 1946 destacà com a orador en mítings a Tolosa de Llenguadoc, Besiers (Erau, Llenguadoc, Occitània), Alèst (Gard, Llenguadoc, Occitània), Lemòtges (l'Alta Viena, Llemosí, Occitània), Gailhac (Tarn, Migdia Pirineu, Occitània), Bordèu (Gironda, Nova Aquitània - Llemosí - Poitou-Charentes, Occitània), Montpeller (Erau, Llenguadoc Migdia Pirineu, Occitània) i Perpinyà (Rosselló), sempre defensant el corrent revolucionari de l'exili confederal. Sembla que estigué al front del periòdic CNT en diverses ocasions.
En 1948 va assistir per sorpresa de la concurrència, a títol personal i sense de deixar ser llibertari, al un congrés internacional considerat filostalinista en el marc dels inicis de la denominada Guerra Freda entre l’imperialisme de la URSS i l’occidental, encapçalat pels USA i el Regne Unit de la Gran Bretanya, fet que implicà la seva expulsió del Moviment Llibertari Espanyol (MLE). El militant cenetista Luis Muñoz, que el coneixia molt bé i que el visità a Paris (Illa de França) en els anys cinquanta, assegurà que "fou un company sempre ", i a més "fou un tipus molt revolucionari, era bé” (testimonio de Luis Muñoz, militant anarquista exiliat a Veneçuela, germà que fou secretari regional d’Aragó de la CNT, Francisco Muñoz, en una entrevista amb l’historiador Graham Kelsey, Zaragoza, feta el novembre de 1991).
Durant la seva vida va publicar articles, moltes vegades fent servir el pseudònim Tío Calzones, en nombroses publicacions periòdiques, com ara CNT, Cultura y Acción, Fragua Social, El Productor, La Tierra, etc., i publicà una col·laboració en el llibre conjunt De julio a julio. Un año de lucha (1937).
Miguel Chueca Cuartero, que al final dels seus dies patia una acusada ceguesa, va morir el 18 d'octubre de 1966 a París atropellat per un camió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada