dissabte, 3 de desembre del 2016

MEMÒRIA PROLETRIA DEL NORD-EST: El 3 de desembre de 1970 mor a Montalban l’anarquista i anarcosindicalista Jorge Tortajada

http://www.estelnegre.org/fotos/tortajada.jpg
Necrologògica publicada a "Espoir"   
El 1939, en el decurs de la Retirada, creuà els Pirineu amb la seva companya i el fill que aleshores tenia. Va ser internat als camps de concentració de Barcarès i de Sètfonts 








Jorge Tortajada:  
El 3 de desembre de 1970 mor a Montalban (Tarn i Garona, Migdia Pirineu, Guiena, Occitània) l’anarquista i anarcosindicalista Jorge Tortajada. Havia nascut en 1911 a Tramacastiel (Terol, Aragó). Quan era molt jove emigrà a Catalunya. A Badalona (Barcelonès Nord) treballà com a matalasser i s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).
Quan la Guerra Civil lluità com a milicià al front i e 1939, en el decurs de la Retirada, creuà els Pirineu amb la seva companya i el fill que aleshores tenia. Va ser internat als camps de concentració de Barcarès (Rosselló) i de Sètfonts (Tarn i Garona, Migdia Pirineu, Guiena, Occitània), i posteriorment es va enrolar en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a fer feina en una serradora i en l'agricultura.
Durant l'ocupació alemanya participà en la Resistència enquadrat en un grup del maquis. Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista fou un dels organitzadors de la Federació Local de Montalban de la CNT-AIT, de la qual va ser nomenat secretari en 1946. Més tard treballà durant 24 anys en la reparació de canalitzacions d'aigua municipals.
Durant diferents ocasions fou responsable de les federacions locals i departaments de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA), de la secretaria de la Comissió de Relacions del departament de Tard i Garona, i de diferents càrrecs orgànics de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI). També va ser un dels animadors de l'agrupació teatral local creada pels exiliats. Després de patir una llarga malaltia, Jorge Tortajada va morir el 3 de desembre de 1970 a Montalban i fou enterrat, acompanyat d'unes paraules de Frederica Montseny, dos dies després.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada