dijous, 1 de desembre del 2016

El Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs contra la sentència pels fets d'Aturem el Parlament

A l'espera de la resolució de l'indult, el Constitucional ha acceptat tramitar la petició de suspensió de la sentència, tot i que anteriorment ho havia denegat. 
Vuit persones van ser condemnades a tres anys de presó pel Tribunal Suprem. 


DIRECTA 01/12/2016 
Gemma Garcia 

Amb data d'1 de desembre de 2016, el Tribunal Constitucional ha notificat a l'advocat Eduardo Cáliz l'acceptació a tràmit del recurs d'ampar contra la sentència per l'acció Aturem el Parlament de 2011. Segons el lletrat, la petició de suspensió es basa en la vulneració del dret a la llibertat d'expressió i de reunió, detenció il·legal, vulneració de la intimitat i del dret a la defensa. Les al·legacions també fan referència al fet que el Suprem tombés la sentència de l'Audiència Nacional (AN) espanyola sense tornar a escoltar ni acusades ni testimonis. Actualment, les vuit persones condemnades a tres anys de presó pel Tribunal Suprem estan pendents que es resolgui la petició d'indult parcial. Així mateix, el passat mes d'octubre, el Tribunal Europeu de Drets Humans va admetre la demanda contra la sentència, en considerar que es podria haver violat el dret a un judici just, ja que el Suprem va contradir la sentència de l'AN sense tornar a escoltar ni acusades ni testimonis.
Actualment doncs es produeix una situació contradictòria. Mentre el Constitucional admet a tràmit el recurs, Estrasburg també en tramita un sobre la mateixa sentència en considerar que es podria haver violat el dret a un judici just. Per poder portat el cas a Europa, les lletrades havien d'esgotar les vies judicials espanyoles i, per tant, ja havien passat pel Constitucional que, aleshores, va denegar la tramitació. Per a Isabel Elbal, que porta la defensa de dues persones, el gir del Constitucional podria estar vinculat precisament, a la posició del Tribunal europeu. En tot cas, tot i que hi hagi diversos recursos en marxa per part de diferents advocades, com es recórrer una única sentència, les resolucions haurien d'afectar el conjunt de les condemnades. 
Un dels arguments de la defensa en el recurs al Constitucional fa referència a la "detenció il·legal" del 2011, quan una cinquantena d'agents antiavalots de la Brigada Mòbil van entrar al hall i la cafeteria de La Ciutat de la Justícia a la recerca de set manifestants d'Aturem el Parlament que s'havien presentat voluntàriament al jutjat de guàrdia per prestar declaració. El procés judicial dels fets del Parlament estava en mans del jutge de l'Audiència Nacional espanyola, Eloy Velasco, però els advocats dels manifestants van demanar al jutge de guàrdia de Barcelona la possibilitat de declarar sense haver-se de traslladar a Madrid. Quan els Mossos va assabentar-se de la presència dels activistes als jutjats, sense autorització de la jutgessa degana, van organitzar un operatiu per a detenir-los. Diversos periodistes i advocats varen ser retinguts per la força per agents que duien la cara tapada i no anaven identificats amb el TIP.
Un altre dels arguments fa referència als reportatges fotogràfics, les pericials fisionòmques i la identificació de les persones encausades. De fet, la sentència del Tribunal Suprem donava la raó a les defenses de què constituïen una "diligència de prova incriminatòria" i no una diligència d'identificació. Les defenses argumenten que s'hauria d'haver dut a terme amb l'assistència lletrada per poder tenir en compte la prova. A més, denuncien, les encausades van ser detingudes contra la seva voluntat i se'ls van fer fotos en determinades postures i col·locant-los peces de roba. Posteriorment, les fotografies es van incorporar en uns informes pericials fisonòmics dels Mossos d’Esquadra.
El passat dissabte 26 d'octubre, l'Assemblea de Familiars per la Llibertat de les persones encausades del Parlament va traslladar al Ministeri de Justícia espanyol milers de signatures, mocions aprovades a ajuntaments i l'acord de la mesa del Parlament per demanar que les joves no ingressin a presó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada