dijous, 1 de desembre del 2016

295) CRÒNICA DUES-CENTES NORANTA CINC DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

El torero Fran Rivera ha promogut el boicot contra Trueba amb aquesta imatge 
L’espanyolisme boicoteja Trueba.

El cineasta estrena 'La reina de España' un any després de declarar que no se sent espanyol. 
Entre altres, s’ha manifestat en contra de Trueba el torero Fran Rivera. 
L'arquebisbe de València compara Rita Barberà amb Jesús Crist "Serà jutjada per l'únic tribunal veritable just: el de déu". 

La Justícia espanyola no considera discriminatòries les identificacions policials motivades pel color de pell. 
Zeshan Muhammad és l'únic afectat per una identificació policial per perfil ètnic que ha dut els fets fins l'alt tribunal de l'Estat espanyol en els darrers 20 anys. Ara portarà el cas fins al Tribunal Europeu de Drets Humans. 
Els coup-de-poing de Michel Poniatowski, un precedent francès. 
Després de ser expulsat del Festival de la Infància, l'Exèrcit organitza un concert al Moll de la Fusta. 


[Barcelona (República Catalana) 01/12/2016] 
L’AMIC DEL POBLE  

‘La reina de España’, la darrera pel·lícula de Fernando Trueba, ha arribat als cinemes marcada per un boicot engegat arran d'unes declaracions del cineasta, fa un any, quan va acceptar el Premi Nacional de Cinematografia: "Mai m'he sentit espanyol. Ni cinc minuts de la meva vida". Tot i assegurar que mai s'ha preocupat massa per la taquilla, Trueba ha admès que mentiria si digués que la seva darrera obra no es veu afectada pel boicot, impulsat des de les xarxes socials amb l’etiqueta #BoicotATrueba.
El cineasta madrileny, això sí, ha rebut el suport d'una figura tan mediàtica com Jordi Évole, que ha piulat: "Quines ganes tinc de veure La reina de España, la pel·li de Fernando Trueba. I més ganes encara quan veig fatxes que volen boicotejar-la". També li han fet costat el columnista d'El País Juan Cruz i la periodista de la Cadena SER Pepa Bueno, que destacava el retrat de “les misèries del franquisme”.
En canvi, també des de Twitter, s'ha manifestat en contra de Trueba el torero Fran Rivera: "Aquest home, molt bon director, però un hipòcrita, torni les subvencions pocavergonya". A més, ha difós una imatge que promou el boicot.
Altres usuaris menys cèlebres han cridat a ignorar el film perquè el director diu no sentir-se espanyol. "Qui sembra antiespanyolisme, recull boicot", sentencia en un titular Periodista Digital, dirigit pel dretà Alfonso Rojo. 

L'arquebisbe de València compara Rita Barberà amb Jesús Crist 
Antonio Cañizares i Rita Barberá 
El cardenal espanyol i arquebisbe de València, Antonio Cañizares, torna a ser motiu de polèmica després que hagi transcendit el discurs d''una missa que va celebrar la setmana passada en memòria a Rita Barberà, l'exalcaldessa de València i senadora del Regne que va morir sobtadament a Madrid immersa en múltiples casos de corrupció. Cañizares va sublimar la figura de la senadora fins a límits inhòspits.
El cardenal i arquebisbe de València Antonio Cañizares va demanar misericòrdia per a Rita Barberà a la missa que li va dedicar a la capital del País Valencià: "Ningú és immune al patiment que va travessar la nostra germana", va lamentar mentre afegia "quant de sofriment provoca la traïció i l'abandonament; la rancúnia, l'enveja, la gelosia o la ràbia".ç

Serà jutjada per l'únic tribunal just 
Segons explica el digital PrimaveraValencia.info, l'arquebisbe va assegurar que l'exalcaldessa "ha vençut tot l'odi" i va reclamar que "sigui portada al judici de déu, l'únic veritable i just" i "s'enfronti a la tribuna divina que no jutja com els homes". 

Barberá i Jesús Crist, vides paral·leles 
El moment més esfereïdor va ser quan, ja directament, Cañizares va comparar la "persecució" que "va patir" Barberà amb la de Jesucrist, advertint que "així no podem seguir" en referència a l'acarnissament social fa ser com un "camí cec sense misericòrdia".
Finalment, el cardenal lamentava una mort "inesperada" que creu que deixa una ciutadania "desconcertada i abatuda" i va pregar "esperança per la seva ànima". "València no seria la que és si no fos per ella" va concloure amb la missa. 

La Justícia espanyola no considera discriminatòries les identificacions policials motivades pel color de pell 
Zeshan Muhammad al Tribunal Constitucional  

Una detenció "porque eres negro y punto" no té, per a l'alt tribunal espanyol, "especial transcendència constitucional" com per admetre el cas. Amb una resolució dictada el 3 de novembre, el Tribunal Constitucional rebutjava el recurs d'empara presentat per Zeshan Muhammad, veí de Santa Coloma de Gramenet, arran de ser sotmès a una identificació policial motivada, únicament, pel seu color de pell.
Muhammad, d'origen pakistanès, va ser aturat mentre passejava per agents de la Policia Nacional espanyola el 29 de maig de fa tres anys. A ulls dels agents, el seu color de pell el situava com a sospitós de viure a l'Estat en situació administrativa irregular i es convertia, així, en motiu de detenció. És un dels casos d'identificació per perfil ètnic --controls d'identitat basats en el color de la pell de la persona-- que SOS Racisme denuncia com a pràctica policial habitual i discriminatòria.
Seguint dades del servei d'atenció i denúncia de l'entitat, el 35% de casos racisme coneguts durant el 2015 han estat en mans de cossos de seguretat pública i la identificació per perfil ètnic ha estat la font principal dels abusos racistes que han comès. Tanmateix, el de Muhammad és l'únic cas que, en els darrers 23 anys, ha arribat als tribunals i s'ha abordat com a litigi estratègic per aconseguir crear jurisprudència si finalment es declarava il·legal la pràctica.
"L'objectiu del procés legal no és només buscar remei per la víctima, sinó posar fi a una pràctica policial discriminatòria a la qual el Tribunal Constitucional espanyol dóna cobertura legal", denuncia SOS Racisme en un comunicat. A diferència d'altres alts tribunals europeus, el Constitucional no reconeix les detencions per perfil ètnic com una vulneració del dret a la no discriminació. Per això, un cop esgotada la via judicial espanyola, les advocades de Muhammad denunciaran l'Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).
Per trobar un precedent a la denúncia de Muhammad hem de retrocedir fins al 1992. Rosalind Williams, de nacionalitat espanyola i nascuda als Estats Units d'Amèrica (EUA), va denunciar una identificació policial motivada exclusivament pel seu color de pell. Quasi una dècada després, el Tribunal Constitucional va respondre l'any 2001 que l'aparença física o racial podia justificar una identificació policial, en recolzar-se en la consideració que, el normal, és que les persones de nacionalitat espanyola siguin blanques.
El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, però, reconeix les identificacions per perfil ètnic com a discriminatòries i il·legals. "Les característiques físiques o ètniques de les persones no han de considerar-se indicatius de la seva possible situació legal al país", va determinar l'any 2009. Per tant, els cossos policials només poden aturar una persona si tenen indicis que ha comès un delicte.
SOS Racisme i Open Society Justice Initiative, entitats que donen suport a Muhammad, denuncien que la decisió judicial de l'alt tribunal espanyol "menysprea de manera temerària les conseqüències d'aquestes pràctiques discriminatòries de la policia, al donar-los cobertura legal, i posa en dubte el paper garant del Tribunal Constitucional". 
Aquest mètode afecta milers de persones, a pesar que, per manca de proves vàlides, excepcionalment arribi a denunciar-se. Tanmateix, "s'han denunciat molts casos, el que passa és que s'arxiven molt ràpidament, sempre es creu la versió policial i no arriben a més", explica Mònica López, tècnica d'incidència de l'entitat antiracista. "El perfil ètnic és moltes vegades l'inici d'una cadena de vulneració de drets", afirma López abans d'exemplificar-ho amb el cas del Kamal, un jove que va acabar amb la mandíbula trencada després de ser detingut per la Guàrdia Urbana de Barcelona.
Per fer visible la vulneració de drets que impliquen les detencions per perfil ètnic, SOS Racisme organitza aquesta tarda la jornada "Pareu de parar-me", dirigida a analitzar el fenomen i a explorar propostes per tal de frenar una pràctica policial. Zeshan Muhammad i Rosalind Williams seran les veus en primera persona de la taula central de l'acte, que se celebra a les 18:30 h, al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona. Segons Mònica López la motivació d'aquest acte és doble: "Fer saber a les persones que la pateixen que aquesta pràctica és il·legal i transmetre a les blanques privilegiades que mai patirem una identificació d'aquest tipus com podem actuar per evitar-ho". 

En el metro quan París estava nevat 
Per la nostra part també tenim una experiència personal, d’aquelles que qui s’hi troba se’n recorda tota la vida. Fou a París, en una ciutat nevada i mentre anava en una trànsit de metros i tren fins a treballar de manobre al poble de Versalles. El mes de febrer de 1975. Portava una carmanyolla amb el dinar per tot equipatge. Aleshores, el Govern francès feia els anomenats coup-de-poing a cura del ministre d’Interior, Michel Poniatowski. Un escamot de CRS baixava a les andanes del metro. L’oficial en cap de l’escamot mirava la cara de la gent que esperava l’arribada del comboi del metro. Les persones triades, en el meu cas tots homes, varem ser arraconats en un lloc de l’andana. L’oficial va començar a demanar la documentació del grup de persones retingudes. El comboi del metro va arrancar. Quan va arribar el meu torn vaig ensenyar la meva documentació d’apàtrida d’origen espanyol. L’oficial dels CRS va dir-me com era que no havia dit que era “un espanyol refugiat documentat a França”. Jo vaig contestar que arribaria tard a meva feina en una casa de Versalles. El policia va dir: “perdoni, pensava que vostè era àrab”. Vaig arribar tard a la feina. Tot això va fer que cada vegada fos més amic del Poble i contra l’Estat capitalista, sigui com sigui. 

L'Exèrcit organitza un concert al Moll de la Fusta 
Banda de la Brigada Paracaigudista 
La Inspecció General de l'Exèrcit (IGE) ha organitzat un concert per aquest dissabte, 3 de desembre, al Moll de la Fusta de Barcelona, obert al públic en general i al que no cal tenir invitació per assistir-hi. L'acte comptarà amb la participació de la Unitat de Música de la IGE, però també amb tres bandes de cornetes i tambors, la Banda de la Brigada Paracaigudista amb seu a Madrid, la banda de la Brigada de Cavalleria "Castillejos" II, i la Banda del Regiment de Pontoners i Especialitats d'Enginyers núm. 12, aquestes dues darreres amb seu a Saragossa.
L'Exèrcit informa que el concert té un objectiu solidari, a l'haver estat organitzat en col·laboració amb la Comunitat de Sant'Egidio, que instal·larà un punt de recollida de donatius, com poden ser aliments, roba o donatius en metàl·lic que seran destinats a persones sense sostre.
A aquest concert s'hi arriba després que l'organització de Festival de la Infància de Barcelona hagi decidit que aquest any les Forces Armades no tinguin el tradicional estand a les seves instal·lacions. De fet, enguany, el festival infantil no comptarà amb la presència de l'Exèrcit, però tampoc tindrà representació de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra, ni de la Guàrdia Urbana de Barcelona.
L'expulsió de l'Exèrcit del festival Infantil passa després de l'episodi que va protagonitzar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, quan en el darrer Saló de l'Ensenyament celebrat a les instal·lacions de la Fira de Montjuïc es va adreçar a dos comandaments militar que estaven a l'estand de les Forces Armades, i els va dir que no els volia en aquell espai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada