dimecres, 30 de novembre del 2016

Els Mossos extreuen del Banc Expropiat l'activista que hi ha viscut durant tres dies

Tot i que un portaveu policial ha manifestat que s'estava estudiant si la permanència durant 72 hores constituïa legalment la formació d'un domicili -tal com s'ha afirmat des del col·lectiu del banc– altres agents no han esperat i han tret l'activista  
L'activista es va amagar diumenge passat durant la breu reokupació abans que els Mossos desallotgessin de nou l'immoble 

DIRECTA 30/11/2016  
Jesús Rodríguez 
Un grup d'operaris han perforat la planxa de ferro, obrint un orifici pel qual han entrat al local, acompanyats de mossos 
Sorpresa majúscula al Banc Expropiat de Gràcia. El col·lectiu ha anunciat mitjançant un vídeo que a l'interior de l'immoble hi vivia una persona des de diumenge a migdia, és a dir, des de feia més de 72 hores, dificultant així qualsevol actuació policial d'ofici pel fet d'haver-s'hi constituït un domicili. L'intendent de Gràcia, Ricard Fernández, ha obviat aquesta circumstància i ha tirat pel dret, ordenant fer fora el noi, malgrat l'absència d'una ordre judicial.  
En el vídeo s'explica que malgrat que els antiavalots que van accedir a la finca van rebuscar per tots els racons, no van aconseguir localitzar un jove que s'havia amagat al sobre-sostre. "Els Mossos d'Esquadra van fer fora 18 persones i van marxar creient que havien tret a totes les ocupants de l'immoble, però com demostra el vídeo una de les ocupants va aconseguir quedar-se dins el local", han explicat en una cadena de tuits amb l'etiqueta #BancAmagat.
"Durant aquest temps aquesta persona ha constituït la seva nova llar i per això el propietari haurà de començar un nou procés legal", afegien. Han tancat la cadena de missatges dient "podem confirmar que diumenge vam okupar el Banc Expropiat i que avui dimecres el Banc és nostre". "Per últim convidem a tothom a fer un brindis avui a les set de la tarda davant de l'immoble", i acompanyaven el missatge amb un pòster de la sèrie de dibuixos animats Doraemon, on el protagonista hi surt menjant un pastís. 
Finalment, aquesta crida a concentrar-se s'ha avançat a primera hora de la tarda ja que, a les 4 en punt, un grup d'operaris contractats pel propietari s'ha personat a la porta del local acompanyats dels màxims caps de la comissaria dels Mossos de Gràcia, i han començat a tallar les planxes de ferro que protegien l'immoble amb serres radials; mentrestant, un operatiu de furgones d'antiavalots ha tallat un tram dels dos carrers que conflueixen a la cruïlla on se situa el Banc Expropiat. Un cop els operaris han perforat el tancament metàl·lic, per aquesta obertura hi han penetrat els treballadors i alguns policies, dos dels quals, membres d'una unitat canina, acompanyats d'un gos. Al cap d'una estona s'hi ha presentat una ambulància del SEM, i dos sanitaris han entrat dins de l'immoble. Més tard s'han retirat, alhora que ho ha fet la patrulla canina.
A 1/4 de 6 de la tarda, un portaveu dels Mossos ha fet declaracions als mitjans, i ha explicat que s'estaven fent indagacions per saber, amb la llei a la mà, si s'havia constituït un domicili en haver-se perpetuat una residència durant 72 hores en un mateix espai. En cas que fos així, no retirarien la persona que era dins, i demanarien una ordre judicial per fer-ho. Però, paradoxalment, just en aquell moment, l'activista ha estat tret del local per altres agents i els operaris han començat a tancar el forat.
La persona que s'havia ocultat dintre no ha estat detinguda. Un centenar de persones s'ha concentrat davant del Banc Expropiat, al llarg d'una hora aproximadament, un cop desmuntat l'operatiu de desallotjament.
Aquest migdia, en l'acte de presentació de les noves tauletes que utilitzaran les patrulles policials, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, havia assegurat que el cos "estudiaria el vídeo" fet públic pel Banc Expropiat, però a l'hora s'ha preguntat si valia la pena destinar-hi "recursos públics d'aquesta manera".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada