divendres, 14 d’octubre del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 14 d'octubre de 1979 mor a Ulldecona l'anarcosindicalista Manuel Suñer.

http://www.estelnegre.org/fotos/sunyer.jpg
Necrolôgica publicada a "Espoir" 
En 1939 passà a l’exili i fou reclòs als camps de concentració d'Argelers de la Marenda i de Barcarès, al Rosselló  










Manuel Suñer: 
El 14 d'octubre de 1979 mor a Ulldecona (Montsià) l'anarcosindicalista Manuel Suñer. Havia nascut el 1904 a Calaceit (Matarranya, Franja de Ponent). Assistí poc a l'escola i quan era adolescent es traslladà a la Torre del Compte (Matarranya, Franja de Ponent), on s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Vall-de-roures (Matarranya, Franja de Ponent) des de la seva creació l'octubre de 1931 i que arreplegava tots els confederals de la comarca.
Participà en l'aixecament revolucionari del 8 de desembre de 1933 i pogué fugir de la detenció i de la presó.
Quan el cop militar franquista de juliol de 1936 pogué escapar i es refugià a la zona de Gandesa (Terra Alta), on participà en la resistència al Baix Aragó i en les col·lectivitats locals. Quan l'ofensiva franquista a Aragó, es replegà cap al Principat de Catalunya. Després combaté en un batalló de fortificacions a l'Ebre.
En 1939 passà a l’exili i fou reclòs als camps de concentració d'Argelers de la Marenda i de Barcarès, al Rosselló. Posteriorment s'integrà en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE).
Quan l'Ocupació, una part de la seva família va ser repatriada a la força cap a l'Espanya franquista per ordres de la Prefectura dels Baix Pirineu.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'establí a Marsella (Provença, Occitània), on es reuní amb la seva família i milità en la Federació Local de la CNT-AIT a l’Exili. Pocs anys abans de morir retornà a Catalunya. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada