dimarts, 18 d’octubre del 2016

L'anarquista Laureano Cerrada fou assassinat a París el 18 d’octubre de 1976, el dia que complia 74 anys

http://www.estelnegre.org/documents/cerrada/cerrada01.jpg“Les increïbles històries de Cerrada amb els diners no tenen fi. Falsificador professional, va falsificar de tot: pessetes espanyoles, marcs alemanys, lires italianes”

  



Andreu Barnils 

https://www.diagonalperiodico.net/sites/default/files/copia_de_escanear0001.jpg
Impremta i armament incautats a Cerrada. (LE PARISIEN libèrè 11-5-1949)
Si mai tingués el temps que no tinc, em dedicaria uns anys a Laureano Cerrada (1902-1976). Un d’aquests personatges únics que han donat l’anarquisme. Si aquí fóssim americans, ja tindria pel·lícula, llibre, i sèrie. Jo m’he hagut d’acontentar amb el petit volum ‘Laureano Cerrada, el empresario anarquista‘ (Pepitas de Calabaza, 2009) de César Galiano Rojo;  el capítol ‘Bombas incendiarias contra Franco. La increíble historia de Laureno Cerrada’ que es troba al llibre ‘Los Antentados contra Franco (Plaza&Janés, 1976)’ d’Eliseo Bayo. I també tinc aquesta entrada en aquest bloc, i aquesta notícia.

Cerrada va néixer ‘en un lugar de la Mancha’, a Miedes de Atienza, però va deixar aquesta terra a 18 anys per anar-se’n a Barcelona. Com tants altres immigrants, podia tenir una relació no fàcil amb el lloc que va deixar: ‘Laureano sempre evitava de parlar de la seva terra i quan ho feia, era per a dir que era l’únic lloc del qual en guardava un mal record’ escriu César Galiano. De família humil, l’home va aprendre a llegir pel seu compte, ‘dibuixant les lletres dels titulars dels diaris’. De professió ferroviari, s’encarregava de l’estació que hi havia al carrer Aragó de Barcelona. I durant la guerra el POUM, la UGT i la CNT el van nomenar un dels responsables dels serveis de ferrocarril a Catalunya. A Catalunya va conèixer Rosario Falcó, amb qui va tenir un fill, Floreal. La mare, Rosario, moriria l’any 1938.

Acabada la guerra, el dia que va travessar la frontera, va anar fins a una estació francesa, es va posar en contacte amb el cap d’estació i li va donar molts diners, i els comptes corrents on encara se’n podien trobar més. ‘Són els diners dels treballadors dels ferrocarrils d’on vinc jo. Ara us els dono a vosaltres, els treballadors francesos. Si es queden amb Franco, ves a saber com acaben’. Les increïbles històries de Cerrada amb els diners no tenen fi. Falsificador professional, va falsificar de tot: pessetes espanyoles, marcs alemanys, lires italianes. Tot, menys francs francesos, perquè durant el franquisme va viure i actuava a França i preferia no molestar el país que l’acollia. Amb els diners va aixecar un imperi. L’empresari anarquista, en deien. Va tenir hotels, impremtes, flotes de camions, llances motores, arsenals d’explosius, avionetes, etc.

L’any 1945 la CNT, el seu sindicat, va demanar als seus afiliats que donessin tot el que havien fet a l’organització. Cerrada s’hi va negar. ‘El diner corromp!” els deia. Ell que tenia milions. Quin home. ‘I jo faré servir els diners per a la revolució’. I ho va fer. Va finançar i pensar atemptats contra Franco. Amb avioneta, el volia matar, aprofitant que el dictador navegava davant la platja de Sant Sebastià. Va anar d’un pèl que no el maten. L’avió amb les bombes el va sobrevolar, al dictador, però l’operació va fracassar. Ortiz, un dels Solidarios hi participà. Finançada de cap a peus per Cerrada. Era l’any 1948. Cerrada va intentar atemptar contra Franco dos vegades. També pagava explosius als maquis catalans, i els abastia.

El diner, dèiem, corromp. Cerrada, expliquen, feia coses com la següent: regalar diners per veure com la gent es corrompia i perdia els valors. Atracadors anarquistes que necessitaven finançament, i que amb els diners a la mà, es corrompien. Ni atracament, ni res. ‘Vida loca’.  Sí, els donava els diners per veure com s’acabaven els ideals. Cerrada tenia un punt estrambòtic, amb els diners, una mirada poc habitual, perquè a la vegada que feia això, també podia carregar cotxes plens de bitllets falsos, que feia sortir de Sant Sebastià i fins a València, anava deixant bitllets per la finestra, per tal que els recollís qui volgués i els necessités. Saques plenes. De fet, una de les seves idees per enfonsar el franquisme era aquesta: imprimir milions de moneda falsa, inundar el país per tal de provocar-ne el col·lapse econòmic. Pot semblar una bogeria. A mi sempre m’ha semblat una de les idees més brillants per atacar un règim: omplir un país de moneda falsa.

Falsificar, també falsificava contractes mercantils, testaments…o entrades pels espectacles. Tot pel ‘lolz’. Un cop, a Nimes, va falsificar entrades per una plaça de toros.  Amb les seves, les entrades totals que circulaven triplicaven l’aforament real. Totes venudes, el caos va ser descomunal. Garrotades a l’entrada per entrar. Cerrada s’ho mirava des d’una plaça veïna i reia molt. Perquè sembla que Cerrada era un home seriós i de la broma a la vegada. Ara, a Internet, faria meravelles i autèntiques bromes pesades. Potser per això el sindicat CNT el va acabar expulsant. ‘No dóna els seus diners a la organització, i després els regala per veure com es corromp la gent? Va home va!’. Ell, a la organització, els deia això: ‘Vosaltres els diners els voleu destruir, perquè els teniu por. Jo no. Jo me n’aprofito per a fer la revolució’. I la va fer a la seva manera. Era l’autor de la frase ‘No es pot doblegar un home compromès amb ell mateix”.  Tot i expulsat, no va fer sang amb la CNT. I va anar a la seva.

Cerrada suposo que devia ser una bona persona. O, com a mínim, també va fer el bé. Ell també falsificava documents, passaports, i tota la documentació necessària perquè els jueus que fugien dels nazis, i els republicans que ho feien de Franco, poguessin circular. ‘Quantes vides va salvar Cerrada?’ es pregunten els biògrafs. Milers de persones? Quanta gent no ha circulat amb els papers d’aquest gran falsificador?

Cerrada va morir assassinat a París l’any 1976, el dia que complia 74 anys. Diuen que poc abans de morir va començar a enregistrar la seva vida en un cinta de cassette. Però es va afartar de parlar sol.  Autobiografia que ens hem perdut. I llegendes que no aclarirem. Si jo tingués el temps, i els diners que ell no em va falsificar, em dedicaria uns anys a Laureano Cerrada. Per saber què hi ha del cert, i què de llegenda, de la seva vida. I per explicar-la als altres.

--

Laureano Cerrada

[Anarcoefemèrides 18 d’octubre] 

El 18 d'octubre de 1902 neix a Miedes de Atienza (Guadalajara, Castella la Nova) l'anarquista i anarcosindicalista Laureano Cerrada Santos. De molt jove emigrà a Barcelona. Fou alumne de l'escola racionalista del pedagog anarquista José Alberola Navarro.

Peó de vies de professió, s'afilià al Sindicat de Ferroviaris de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i a diverses organitzacions anarquistes i formà part dels grups de defensa confederals contra el pistolerisme de la patronal.

Durant els anys republicans la seva militància s'accentuà molt. El juliol de 1936 intervingué en la resposta popular contra l'aixecament feixista a Barcelona (pressa de la caserna de les Drassanes i de l'edifici de Capitania General i en l'ocupació de l'Estació de França) i fou membre destacat del Comitè de Control dels Ferrocarrils de la capital catalana.

En 1937 fundà la Direcció General Tècnica dels Ferrocarrils i, com a responsable de la caixa central de l'Administració de Ferrocarrils, ajudà força el front d'Aragó.

Durant els fets de «Maig de 1937», desplegà el «Tren Blindat», a les Vies Noves, enfocant les seves llançadores d'obusos de gran calibre cap al Palau de la Generalitat. El 29 de juliol de 1938, en representació de la Federació Nacional d'Indústries Ferroviàries (FNIF) de la CNT, va ser nomenat vicesecretari del Comitè Regional d'Enllaç de Catalunya de la CNT i del Sindicat Nacional Ferroviari (SNF) de la Unió General de Treballadors (UGT).

Amb el triomf franquista passà a França i s'instal·là a París. Durant l'ocupació nazi organitzà diverses xarxes (propaganda, impremtes, arsenals, pisos francs, hotels, transports, garatges, etc.) i s'introdueix en el tràfec d'armes, establint contactes amb diversos grups de la guerrilla clandestina.

Detingut pels alemanys, va ser obligat a treballar en la fortificació de la línia de defensa de Normandia i aconseguí sortint-ne falsificant l'ordre de llibertat.

Després de la II Guerra Mundial ocupà càrrecs de responsabilitat orgànica. En 1944 fou secretari de la XI Regional (París i Normandia) de la CNT i l'any següent secretari de Coordinació del Moviment Llibertari Espanyol (MLE). Fou un dels organitzadors del I Congrés de la CNT-AIT en l'Exili celebrat a París el maig de 1945. Rebutjà el càrrec de secretari general de la CNT-AIT, afavorint el triomf de Germinal Esgleas. En 1946 va ser nomenat secretari de Foment i en 1948 membre del Comitè de Relacions de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).

Durant la guerra havia aprés a falsificar paper moneda i documents oficials (papers de la Komandatur alemanya, passaports, permisos de conduir, fons del tresor francès, bitllets de loteria nacional, cartilles i vals de racionament, etc.) i en la postguerra inundà la Península amb bitllets falsos --havia aconseguit planxes d'impressió de bitllets espanyols autèntics de 50 i de 100 pessetes que per qüestions estratègiques el règim franquista imprimia a Itàlia-- i proveí de papers nombrosos perseguits. Muntà a l'Espanya franquista una xarxa d'empreses d'importació-exportació (Empresa de Transports Galícia) que servien de tapadores per activitats clandestines confederals (introducció d'armament, permetre l'estabilitat econòmica dels companys, etc.).

Ajudà econòmicament a la CNT-AIT en la propaganda, finançant Solidaridad Obrera, i a grups de lluita antifranquista.

Entre febrer i setembre de 1948, amb Pere Mateu, Antonio Ortiz Ramírez, José Pérez Ibáñez (El Valencià) i el pilot Primitivo Pérez Gómez, organitzà un atemptat aeri a la badia de la Concha de Sant Sebastià contra Francisco Franco, que no reeixí. També va estar darrera d'altres intents d'atemptat contra el dictador (Pla 1001, Pla Pànic, etc.).

En 1950 fou detingut a Gaillon (Alta Normandia) per una delació i acusat de tràfec de moneda falsa i de falsificació de documents oficials. El febrer de 1951 la seva xarxa de negocis tapadora fou descoberta per la policia i una part de la seva infraestructura desmuntada. Tancat a la presó normanda d'Évreux, va caure en desgràcia; molts companys li giren l'esquena i va ser expulsat de la CNT per «unanimitat i de manera irrevocable» a causa dels seus «mètodes inadmissibles» i les seves «connexions criminals». A partir d'aquest moment la seva vida transcorrerà entre grups de mafiosos i delinqüents i el finançament no oficial a les activitats del moviment llibertari, col·laborant secretament amb Defensa Interior (DI). En 1957 va ser detingut en possessió de marcs alemanys falsos.

El 27 de maig de 1970 va ser novament detingut per tràfec de documentació falsa (documents d'identitat francesos i permisos de conduir) i empresonat fins l'agost de 1974. Laureano Cerrada va ser cosit a trets el 18 d'octubre de 1976, el mateix dia que feia 74 anys, al bulevard Bellville de París.

Alguns apuntaren que el seu assassí fou Ramón Benichó Canuda (Leriles o El Caid del Pigalle), ex confederal que s'havia integrat de ple en la màfia francesa i el proxenetisme (*), i altres acusen els serveis secrets que actuaren de manera que semblés un «ajust de comptes» entre delinqüents.

En 2009 César Galiano Royo publicà la biografia novel·lada Laureano Cerrada, el empresario anarquista.

--

(*) Nota de Nord-est llibertari:

Es diu que Ramón Benichó, proxeneta que fou detingut arrel de la mort de Cerrada i deixat anar per manca de proves, i que se’n va anar al Candà, segurament tenia relació amb el Grupo Paladín, un dels escamots de pistolers dirigits pel cap de la Brigada Político Social, Eduardo Blanco,  que havia format amb neofeixistes italians i neonazis alemanys, comandada per Otto Skorzeny, dit Caracortada, un ex coronel de la SS radicat a Madrid. 


Bibliografia 

–. Bayo, Eliseo, Los atentados contra Franco, Plaza & Janes editores, Barcelona, 1976

–. Thomas Bernard, Lucio el anarquista irreductible, Ediciones B, Barcelona 2001.

– .Edo, Luís Andrés, La CNT en la encrucijada. Aventuras de un heterodoxo. Flor del Viento Ediciones, Barcelona, 2006

–. Galiano, César, Laureano Cerrada, el empresario anarquista, Pepitas de Calabaza, Logroño, 2009

–. Téllez Solá, Antonio, Historia de un atentado aéreo contra el General Franco, Editorial Virus, Barcelona, 1993

–.Christie, Stuart, Franco me hizo terrorista. Memorias del anarquista que quiso matar a Franco. Temas de Hoy, Madrid 2005.

–.Lozano Domingo, Irene, Federica Montseny. Una anarquista en el poder, Espasa Calpé, Madrid, 2004.

–.Peirats Valls, Joseph, De mi paso por la vida, Flor del Viento Ediciones, Barcelona, 2009.

–.Documental Los que quisieron matar a Franco, dirigido por Pedro Costa, 2006.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada