dijous, 22 de setembre del 2016

Premis elitistes, per exhibir i fanfarronejar, i sexisme

Els guanyadors de la setena edició, celebrada l'any passat 
El premi Banyolí de l’Any té el rebuig dels tres grups de l’oposició municipal, Junts per Banyoles-ERC, la CUP i ICV-IdB 





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/09/2016 
Banyoles (Pla de l’Estany).- 

Hi ha sexisme en el premi Banyolí de l’Any, que incompliment de la Llei d’Igualtat entre dones i homes (amb la norma remarca la igualtat d’accés de les dones en el món cultural), ja que el nom del guardó impedeix el nomenament de dones, un fet avalat amb l’històric de premiats en les set edicions celebrades fins ara: sis homes i una entitat de Banyoles (Pla de l’Estany). En el cas de Banyoles, l’administració pública fa ús del llenguatge sexista i la mateixa norma remarca «la igualtat d’accés de les dones en el món cultural». L’Ajuntament de Banyoles, amb majoria absoluta de CiU, convoca els premis Banyolí de l’Any des de 2009.
El premi Banyolí de l’Any té el rebuig dels tres grups de l’oposició municipal, Junts per Banyoles-Esquerra Republicana de Catalunya, la CUP i ICV-IdB (aquest darrer ha va entrar el dimarts al registre de la Generalitat una carta dirigida a l’Institut Català de les Dones per demanar-li que revisi les bases dels premis i «denunciar que no hi ha igualtat d’oportunitats» en el guardó principal, el denominat Banyolí de l’Any, i es vol que la institució emeti «un informe que acrediti que no s’incompleix la llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes», però, si es vulnera li demana que recomani mesures de correcció). Tots coincideixen a qualificar-lo d’elitista i cap representant assistirà a la vetllada.
La manca de transparència en el procés d’elecció és un altre motiu de protesta de l’oposició municipal que mai ha pogut accedir a la llista de nominats ni a les actes de les reunions on es pren la decisió final. La junta de portaveus decideix el guardonat i només hi participa CiU.
La portaveu del grup de la CUP, Sandra Pazos, publicava un tuit en el qual descrivia l’acte promogut per l’Ajuntament de Banyoles com uns «premis elitistes, per exhibir i fanfarronejar, a l’estil del PP valencià».
La formació majoritària a l’oposició municipal, Junts per Banyoles-ERC, ha publicat al seu web una carta oberta adreçada al convidat principal de l’entrega de premis, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En el seu escrit, ERC nega que faci cap «boicot» i afirma que el format dels guardons és «molt poc participatiu, poc transparent i fortament elitista», i lamenten la negativa de l’equip de govern convergent a modificar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada