dilluns, 26 de setembre del 2016

Necessitat de decreixement al Gironès

Els comerciants de Salt reclamen que els beneficis d'Ikea reverteixin en tota la vila. 
El teixit comercial reclama conèixer les condicions amb les quals la multinacional sueca arribaria al municipi. 
IpS-CUP veu joc deshonest del sí en la consulta de Salt. 
La formació, que defensava el no, assegura que dies abans de la votació hi havia distribuïdes paperetes oficials amb el sí marcat. 
CiU i el PSC els acusen de no saber perdre, i reclamen dimissions. 
Cua a l'entrada de l'ajuntament de Salt per anar a votar. La imatge correspon a minuts abans del tancament de les urnes, però va haver cues tot el dissabte 





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 26/09/2016 
Salt (Gironès).- 

Al Gironès s’ha de protegir els conreus agrícoles i el petit comerç. Amb la consulta sobre l'Ikea la majoria de la gent de Salt (Gironès) que votat sí ha comès un error majúscul. Hi ha milers les persones que viuen al Gironès que no volen l'IKEA ni cap gran superfície al territori.

El teixit comercial reclama conèixer les condicions amb les quals la multinacional sueca arribaria al municipi 
Dos dies després del desgraciat sí a Salt al projecte de la zona sud del municipi i a la presència d'Ikea a la vila, segons la premsa convencional gironina encara són molts els dubtes que sobrevolen la iniciativa especulativa del tot insostenible. Preguntes que associacions veïnals i de comerciants es fan i que reclamen respondre abans de posar fil a l'agulla a un projecte que ha de modificar la ciutat. Quines són les condicions entre la multinacional sueca i l'Ajuntament? Com es beneficiarà Salt de l'arribada del gegant dels mobles d'automuntatge? Per això, les entitats de comerciants donen un sí condicionat a la iniciativa, tot esperant que els beneficis realment reverteixin en el teixit social i comercial de Salt. Josep Berga, president de la Federació de Comerciants de Salt, considera que és necessari que Ikea aporti una plusvàlua a la població. I en aquest sentit apunta, com a possible via, que l'IBI (impost sobre els béns immobles) que es generi de la multinacional sueca es destini als comerços de Salt. "Estem d'acord amb el projecte sempre que puguem potenciar el comerç del centre de Salt", sentencia. Encarnació Muñoz, presidenta de l'associació Els Dracs, diu estar a favor del projecte si realment millora la població, però denuncia "la mancança d'informació per part de l'Ajuntament". "Com puc votar si realment ningú m'ha explicat les condicions?" es pregunta Muñoz.

La lletra petita 
Tot i la campanya de difusió que ha portat a terme l'Ajuntament abans de la votació, el cert és que no s'han donat dades sobre la lletra petita, quelcom que entitats com El Drac demanen. "L'Ajuntament no ha donat tota la informació, no ha explicat quines són les condicions amb les quals Ikea vindrà", diu Muñoz. Per això, abans de donar llum verd a la iniciativa, reclama que s'expliqui com es gestionaran els terrenys on ha d'anar la nova botiga, qui haurà de pagar els costos d'urbanització i, el més important, "hem de saber si contractaran saltencs". Muñoz reflexiona que Ikea "anirà al municipi que millors condicions li ofereixi i, per tant, vull saber a quins acords arriba la companyia amb l'Ajuntament". Tot i això, Muñoz diu estar d'acord amb la inversió que es faci al municipi, però "cal negociar bé abans de tirar endavant el projecte". I és que aquesta saltenca encara té molt present el projecte de l'Espai Gironès que, en el seu parer, no ha beneficiat el municipi. "Són a Salt però diuen que són de Girona i, malgrat estar en el seu dret, no contracten gent de Salt. Això és perquè no es va pactar bé en un inici", denuncia Muñoz.
Seguint amb la comparació amb el centre comercial de Salt, alguns veïns, com la mateixa Muñoz, es pregunten si la presència del gegant dels mobles farà que els visitants entrin al centre la població. "Avui dia, molta gent va a l'Espai Gironès però no entra a la ciutat de Salt", reflexiona Muñoz. Segons la premsa la confiança i suport del comerç local està en joc. 

IpS-CUP veu joc deshonest del sí en la consulta de Salt  
Llegim en la premsa convencional gironina que el grup d'Independents per Salt (IpS-CUP), en el Govern municipal en coalició amb ERC i defensors del vot negatiu en la consulta celebrada dissabte, ha denunciat “maniobres” deshonestes per part d'alguns defensors del sí, que van guanyar amb un 87,63% dels vots. Aquestes maniobres han consistit, afirmen, en el fet que es van repartir sobres i paperetes ja marcades amb el sí uns dies abans de la consulta. Hi afegeixen: “Se suposava que ningú tenia accés a la papereta de vot fins al mateix dia.” Algunes d'aquestes paperetes es van trobar en un locutori de Salt. No és l'únic fet que critiquen. Asseguren que mentre s'organitzava un debat en un institut amb partidaris de les dues opcions que anaven a votació, un mestre membre del PSC convocava els estudiants del seu institut a un acte del sí dins del centre. Qüestionen també l'entrada en la campanya de l'empresa Ikea tot just dos dies abans de la consulta. Atribueixen tots aquests fets al “nerviosisme” o “a la falta de valors democràtics elementals” d'alguns dels partidaris del sí. En concret assenyalen els grups de CiU i el PSC, als quals acusen d'haver posat en qüestió el resultat de la consulta ja abans de començar la campanya. Tot i les acusacions, refermen el compromís assumit abans de la celebració de la consulta d'acceptar “plenament” el resultat. En aquest sentit, admeten que el sí “ha guanyat clarament”, tot i que hi afegeixen que no han canviat la seva opinió sobre el model de desenvolupament de Salt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada