diumenge, 18 de setembre del 2016

Merdes en comú

Cartell de la trobada  a la Figuerosa (Tàrrega) 
Se celebra a la Figuerosa (Tàrrega, Urgell) una fira que aplega diverses lluites locals d'arreu de Catalunya que s'oposen a projectes que agredeixen el territori, en una trobada que vol aglutinar denúncia amb espectacle i humor. 
"Se'ns ha acudit d'unir tots els culs de Catalunya en una fira de merdes, per denunciar en clau d'humor les barbaritats que estan passant a les nostres terres i per riure'ns a la cara dels polítics i les grans corporacions". 
El programa, a part de xerrades i taules rodones, inclou una exposició d'orinals i vàters, l'entrega d'uns premis "detritus pudentus" o una misteriosa "gran cagada en directe". 



DIRECTA 18/09/2016 
Eloi Latorre 

La fira es publicita amb un vídeo penjat a les xarxes en el qual una suposada "branca botifarra" de la no menys suposada plataforma "els culs de Catalunya" llegeix un comunicat 
La ciutat de Tàrrega acaba de posar fi a una nova edició de la seva internacional Fira de Teatre al Carrer, però l'esperit lúdic i el sentit de l'espectacle s'allarga enguany a la comarca de l'Urgell, ara però, amarat de reivindicació en defensa del territori. Durant el dia de demà, 17 de setembre s'ha programat a la  Figuerosa, un nucli de població situat a les rodalies de la capital urgellenca, la que les seves organitzadores anuncien com la Primera Fira de les Merdes de Catalunya, denominació sens dubte irònica amb la qual es pretén aplegar diverses plataformes i col·lectius procedents de múltiples llocs del país que lluiten contra projectes urbanístics o agroindustrials que amenacen la integritat l'equilibri del territori i el medi ambient.​
La iniciativa parteix de la Plataforma Salvem els Plans de Conill, que s'oposa a la construcció d'una planta de compostatge al municipi d'Ossó de Sió, de poc més de 200 habitants. Les activistes denuncien que aquestes anomenades "plantes de compostatge" són en realitat "veritables abocadors de purins" i recorden que l'Urgell és la comarca de Catalunya "amb més porcs per habitant i aviat serem la que té més abocadors de purins i gallinassa".  
El nou abocador, ja autoritzat per la Generalitat de Catalunya, està situat dins de l'Espai Natural Protegit dels Plans de Conill i "permetrà crear més macro granges de porcs a la comarca", instal·lacions que alimenten el gegantí hòlding alimentari de l'Àrea de Guissona, a la veïna comarca de la Segarra. No en va, l'impulsor de la planta d'Ossó de Sió, Josep Maria Pijuan Vall, és membre del consell rector d'aquest grup empresarial que manté l'estructura formal de cooperativa.
"Hem aixecat el cap i hem vist que no estem sols ni soles, que hi ha més gent i zones com la nostra que pateixen la nocivitat d'unes formes de producció i vida cada cop més insostenibles", expliquen les impulsores de la fira, també denominada amb el no menys irònic acrònim FemsCat. "Veient aquest panorama, se'ns ha acudit d'unir tots els culs de Catalunya en una fira de merdes, per denunciar en clau d'humor les barbaritats que estan passant a les nostres terres i per riure'ns a la cara dels polítics i les grans corporacions". 
Segons l'organització, ja han confirmat la seva presència a la trobada plataformes i grups veïnals i ecologistes com l'Associació de Naturalistes de Girona, Attac Catalunya, Ecologistes en Acció, el Grup de Defensa del Ter, el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), IPCENA (Institució de Ponent per a la Conservació i l'Estudi de l'Entorn Natural), Veterinaris sense Fronteres i la Xarxa Sud del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Però se n'esperen més... 
En consonància amb aquest esperit lúdic i humorístic que es proclama des de l'organització, el programa de la jornada –a part de diverses xerrades, taules rodones, dinar i sopar populars– o actuacions de Pau Riba, Tal Com Som i el DJ Defekus, també inclou altres activitats més properes a l'espectacle o a la performance reivindicativa. Per exemple, l'elaboració col·lectiva d'un mapa de les "merdes de Catalunya", una exposició d'orinals i vàters, l'entrega d'uns premis "detritus pudentus" o una misteriosa "gran cagada en directe". Igualment, s'hi han previst tallers i activitats per a la mainada, com fabricació de nassos de porc amb oueres o "maquillatge de caquetes". Al vespre, s'hi ha programat l'espectacle teatral La gran cagada del decret 136!, a càrrec de Lluçanès Viu i el Grup de Defensa del Ter, i una performance pels carrers del poble, que du per títol El senyor Pixuan i la seva BonaMerda, una al·lusió bastant clara al promotor de la planta d'Ossó de Sió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada