dimecres, 21 de setembre del 2016

La Diputació de Girona exigeix a l'Exèrcit que deixi de fer maniobres fora dels espais militars

El ministre de defensa P Morenés a Sescebes 
La moció també acorda reclamar al Ministeri de Defensa el traspàs de tots els immobles militars que hi ha en desús a la demarcació, rebutja assistir a "actes d'exaltació militar" i decideix evitar la presència de l'Exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/06/2016 
Girona (Gironès).- 

Segons l’Agència Catalana de Notícies la Diputació de Girona exigeix a l'Exèrcit espanyol que deixi de fer pràctiques i maniobres fora dels espais militars. El ple va aprovar ahir una moció presentada per la CUP i que ha rebut el suport unànime del ple (CiU, PSC, ERC i IdS) que reclama "unes comarques gironines desmilitaritzades". "Aquestes maniobres existeixen i massa sovint a la serra de l'Albera i a pobles de l'Alt Empordà, demanem que això no torni a passar", ha explicat el diputat de la CUP, Lluc Salellas.
La moció també acorda reclamar al Ministeri de Defensa el traspàs de tots els immobles militars que hi ha en desús a la demarcació, rebutja assistir a "actes d'exaltació militar" i decideix evitar la presència de l'Exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació.
Tots els grups han argumentat que recolzen la moció per defensar la cultura de la pau i el diàleg com a via per solucionar conflictes. "La petició que fem és que cessin les maniobres de l'exèrcit en espais que no siguin estrictament militars", ha explicat el diputat de la CUP, Lluc Salellas. La moció ha rebut el suport dels diputats de l'equip de govern de CiU i també de les altres formacions a l'oposició, el PSC, ERC i Independents de la Selva (IdS).
Segons ha concretat Salellas durant la defensa del text, a l'Albera i a algunes poblacions de l'Alt Empordà s'han vist "massa sovint" fotografies o fins i tot notícies denunciant les pràctiques dels militars. "Demanem que no torni a passar", ha afegit. Aquest acord també preveu promoure que els ajuntaments afectats també facin la mateixa petició.
La moció no se centra només en aquesta petició, també aprova adreçar-se al Ministeri de Defensa i a l'Institut d'Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa per reclamar el traspàs del patrimoni immobiliari propietat de l'exèrcit que actualment es trobi en desús a la demarcació. L'objectiu és destinar-lo a usos públics de caràcter civil. En aquest punt, el portaveu del PSC a la corporació, Juli Fernández, ha recordat que alguns ajuntaments amb propietats militars als seus territoris ja fa temps que treballen per aconseguir-ne la titularitat.
Per aconseguir "desmilitaritzar les comarques gironines", el ple també ha acordat evitar la presència de l'exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació i vetar-los en espais promocionals, com a l'ExpoJove de Girona. Salellas ha recordat que el ple municipal de Girona ja va aprovar, en aquest cas per una majoria àmplia i només amb l'oposició del PPC i Ciutadans, un text en aquest sentit.
Finalment, i com a "exercici de coherència amb els valors de a pau", la moció compromet la Diputació de Girona a no assistir, com a institució, a desfilades militars ni a cap altre acte d'aquest tipus en espais civils de la demarcació de Girona. 
Fernández (PSC) ha argumentat el suport a la moció per impulsar la cultura de la pau i el diàleg com a eina per solucionar conflictes. El mateix motiu que han fet servir el portaveu d'ERC, Pau Presas, i el de l'equip de govern de CiU, Albert Piñeira, per votar a favor del text proposta per la CUP. Benet Salellas ha explicitat que la seva formació voldria que l'Exèrcit espanyol "desfilés cap a casa seva" i desaparegués de les comarques gironines, també en aquells edificis que encara estan en ús. "Tot i això, entenem que no és el tema de debat avui". 
Els acords es faran arribar als ajuntaments de la demarcació, al Parlament de Catalunya, a la delegació del Ministeri de Defensa a Catalunya, a la subdelegació del Ministeri de Defensa a Girona, als estaments militars de la Base Militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes i a l'Associació Alto el Foc de l’Albera. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada