dissabte, 24 de setembre del 2016

246) CRÒNICA DUES-CENTES QUARANTA SIS DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

The Financial Times alerta que la censura franquista encara està vigent al Regne d’Espanya.
El prestigiós diari es fa ressò d'una investigació que afirma que les versions de l'època de Franco de molts llibres es continuen publicant. 



[Barcelona (República Catalana) 24/09/2016] 
L’AMIC DEL POBLE

La imatge del Regne d’Espanya a la premsa convencional internacional cada vegada és menys feble d’ençà que és incapaç d’investir un president de govern. Una circumstància a la qual contribueix un article que publicava ahir divendres The Financial Times, el qual a priori no té res a veure amb el bloqueig de l’Estat espanyol, però que dóna pistes sobre un dels temes tabú que juguen el seu paper en la impossibilitat d’entesa entre uns i altres partits: el llegat de la dictadura franquista.
‘Espanya no aconsegueix girar full al llegat censurador de Franco, és el titular de l’article del diari britànic, que explica que una nova investigació demostra que “clàssics moderns censurats durant la Dictadura encara estan disponibles a Espanya només en la versió aprovada pel règim franquista”. Això vol dir, segons el rotatiu, que alguns llibres de text escolar encara apareixen “sense referències a la Guerra Civil espanyola o al propi Franco i estan privats de frases i passatges considerats massa explícits sexualment, crítics amb l’Església catòlica o immoral pels estàndards del règim”.

"La censura encara està viva a Espanya" 
L’article recull declaracions del professor de la Universitat de Glasgow Jordi Cornellà, que afirma que tot i acabar la censura amb la mort del general Franco, “es pot dir que encara està viva a Espanya”. En aquest sentit, explica que les editorials de vegades ni saben que els textos que tenen estan censorats i que això provoca que fins i tot hi hagi ‘eBooks’ amb les versions franquistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada