dilluns, 25 de juliol del 2016

Les guerres civils centraran el Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2016


Girona i Portbou seran les seus de les ponències i activitats que es desenvoluparan el 30 de setembre, 1 i 2 d'octubre 













TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 25/07/2016 
Portbou (Albera marítima, Alt Empordà).- 

La Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona i el Museu Memorial de l'Exili celebraran els propers 30 de setembre, 1 i 2 d'octubre el Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2016 a Girona i Portbou.
Les Guerres Civils a l'Època Contemporània serà el tema a tractar en un col·loqui interdisciplinari i exhaustiu que té el propòsit d'analitzar el fenomen dels conflictes civils armats des de l'inici del segle XX fins a l'actualitat.
Amb motiu del 80è aniversari de la Guerra Civil de 1936-1939, es dedicarà una atenció especial a aquest esdeveniment històric que continua tenint una forta presència en la memòria col·lectiva.  
L'esdeveniment compta amb una extensa llista de ponents formada per Stathis Kalyvas (Universitat de Yale), Robert Gerwarth (Centre for War Studies, University College Dublin), Rafael Grasa (Universitat Autònoma de Barcelona) o Ricard Garcia-Vilanova (fotoperiodista), entre d'altres. I també tindrà la col·laboració de l'ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, l'EUROM (European Observatory on Memories) de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Perpinyà.
La Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona serà la seu de la presentació de l'acte i de la primera jornada del col·loqui el 30 de setembre. La conferència Passat, present i futur de la Guerra Civil a càrrec de Stathis Kalyvas servirà per encetar un dia amb cinc ponències que es duran a terme des de les 10 del matí fins les 6 de la tarda. Un dels actes destacats seran la presentació del llibre Walter Benjamin. Els límits de la democràcia (Galàxia Gutenberg, 2016) de Lluís Montull. 
Dissabte 1 d'octubre continuaran les activitats al centre cívic Ca l'Herrero de Portbou amb dues taules rodones, una sobre la crisi dels refugiats sota el títol Les guerres civils i els desplaçaments forçosos de població. La crisi humanitària de la Mediterrània i la Unió Europea, moderada per Plàcid Garcia Planas; i una altra sobre la Guerra Civil espanyola, anomenada Memòria i història: la guerra civil a Catalunya i Espanya. També se celebraran dues conferències i es farà un petit homenatge a Walter Benjamin al cementiri de Portbou en què assistiran representants de diverses institucions. 
Tot i que la cloenda institucional del Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2016 se celebrarà el dissabte 1 d'octubre a Portbou a les vuit del vespre, el diumenge 2 d'octubre es portarà a terme la ruta a peu de Banyuls a Portbou. Es tracta d'un projecte de la Nau Côclea que comptarà amb la intervenció artística S'amagaven darrere els arbres, a càrrec d'Anna Dot. Aquesta activitat s'emmarca dins del cicle El Viatge de les Arts del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera. Tant per assistir al col·loqui com per a participar en la caminada caldrà inscriure's prèviament.

Walter Benjamin 
Walter Benjamin (Berlín 1892- Portbou 1940) va ser un assagista, crític literari, traductor i filòsof alemany, d'origen jueu, que com molts homes i dones de la seva generació es va trobar immers en una Europa plenament afectada per les conseqüències desestabilitzadores de la Primera Guerra Mundial.
Aquest col·loqui internacional, que té en l'agudesa crítica de Benjamin la font d'inspiració, es proposa com un recorregut històric, politològic i cultural sobre els diversos conflictes civils armats des de la Gran Guerra fins a l'actualitat. 
[http://www.museuexili.cat/index.php?view=details&id=260%3Acolmloqui-internacional-walter-benjamin-2016&option=com_eventlist&lang=ca] 
[http://www.portbou.cat/media/sites/70/Documentaci%C3%B3_2.pdf 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada