dijous, 9 de juny del 2016

Investiguen l'expresident de Càritas de Figueres

Jordi Rotllan, l'expresident de Càrites Figueres, Fundació Maria Pagès i Comerç Figueres, investigat pel jutjat
El jutjat investiga pagaments irregulars d’una fundació vinculada a Càritas.
La direcció actual de Càritas de Figueres ha portat a fiscalia irregularitats detectades en la gestió de la Fundació Maria Pagès quan era presidida per Jordi Rotllan, que va deixar el càrrec el juliol del 2015. 
Jordi Rotllan era president de Càritas de Figueres i també president fins al març del 2016 de Comerç Figueres.  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 09/06/2016 
Figueres (Alt Empordà).- 

Llegim en diversos mitjans convencionals que és l'actual direcció de Càritas de Figueres (Alt Empordà) que l'estiu passat va detectar irregularitats en el funcionament de la Fundació Maria Pagès. Aquesta fundació, creada el 2007 amb el donatiu d'una herència, atribueix uns 12.000 euros anuals en ajudes puntuals (de 400 a 600 euros) a persones necessitades de la ciutat de Figueres. En la comptabilitat del 2015, però, hi ha un total de 5.800 euros que s'han atorgat sense les justificacions pertinents: per exemple, s'han donat ajudes repetides (fins a setze cops) a una mateixa persona domiciliada a Barcelona, quan només haurien de ser ajudes puntuals i per a gent de Figueres.
La Fundació Maria Pagès és una entitat diferenciada de Càritas de Figueres però hi està estretament vinculada ja que la presidència de la fundació recau en la mateixa persona que presideix Càritas de Figueres.
Per això les irregularitats a la fundació van sortir a la llum coincidint amb el canvi de presidència a Càritas de Figueres: el juliol del 2015, després de dos mandats, Jordi Rotllan va deixar la presidència de Càritas, oficialment per motius personals, i el va succeir Marià Lorca, ex alcalde de Figueres per CiU. “El traspàs es va fer amb normalitat i sense cap mena de tensió”, diuen Marià Lorca i l'assessor de l'entitat, Jaume Torrent. Tot i això, enmig d'aquests tràmits de traspàs apareixen els indicis de moviments injustificats i a l'agost Lorca i el seu equip van demanar explicacions a Jordi Rotllan en dues reunions. “Les explicacions no són suficients i, després d'aquestes gestions internes, al novembre vam optar per portar el cas a fiscalia”, diu Lorca.
Ara el cas és en mans del jutjat d'instrucció número 2 de Figueres, que ha obert les primeres diligències i ha convocat les parts implicades, i Jordi Rotllan ja s'ha acollit al dret a no declarar, mentre que la direcció de Càritas Figueres sí que ha declarat al jutjat i s'ha personat com a acusació particular. 
A banda dels 5.800 euros que han aixecat les sospites de Lorca i el seu equip, Càritas de Figueres ara està pendent de l'auditoria dels comptes del 2015 de la fundació, i ja avancen que s'han detectat altres moviments comptables que no quadren. Els jutges hauran de determinar fins a quin punt a  la gestió de Rotllan li cal una sanció, però el que donen per fet Lorca i Torrent és que com a mínim és reprovable, tenint en compte la sospita que tot plegat fa recaure sobre les activitats de Càritas i un sector tan sensible com el de les ONG.
Marià Lorca insisteix que les irregularitats detectades només afecten la Fundació Maria Pagès i en cap cas el funcionament ni les persones de Càritas de Figueres. A Càritas, les ajudes s'atribueixen després d'un filtratge de les persones ateses, amb un estudi i un acolliment previs que involucren tot un equip i fins i tot el president; en canvi, a la fundació les ajudes s'atorgaven de manera molt més discrecional i amb només la signatura del president Rotllan. Per això Lorca insisteix que “això no passa ni pot passar a Càritas”. Tampoc no hauria de passar més a la fundació perquè el nou president ja n'ha canviat el funcionament i a partir d'ara les ajudes de la fundació s'atribuiran segons els criteris de Càritas. Amb tot, si hi ha hagut irregularitats per part de Jordi Rotllan, hauran estat comeses pel qui era president de Càritas de Figueres, i també president (fins al març del 2016) de l'associació de comerciants Comerç Figueres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada