dimarts, 10 de maig del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 10 de maig de 1914 neix a Suflí l'anarquista i anarcosindicalista Juan Martínez Vita

El febrer de 1939 passà la frontera pel Portús. Després de romandre tancat cinc mesos al camp de concentració francès de Sant Cebrià de Rosselló, s'integrà en una Companyia de Treballadors Estrangers que el novembre de 1939 va ser enviada a les Ardenes per realitzar tasques a la Línia Maginot. 
Amb la victòria alemanya, passà dos mesos fugint amb altres companys de la detenció fins arribar a Marsella.  



Juan Martínez Vita: 
El 10 de maig de 1914 neix a Suflí (Almeria, Andalusia) l'anarquista i anarcosindicalista Juan Martínez Vita, que fou conegut per diversos pseudònims (Juanito el Rebelde, Juan Horta, Moreno, etc.). Quan era un infant emigrà amb la seva família a Catalunya i s'establí a les Cases Barates del barri barceloní d'Horta.
A partir de 1930 començà a militar en els rams de la construcció i del mercantil de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), i més tard en les Joventuts Llibertàries. Participà activament en la vaga de la construcció i en el moviment revolucionari de desembre de 1933, i formà part dels grups de defensa confederal.
El juliol de 1936, arran de l'aixecament militar feixista, intervingué en el setge de la caserna de Sant Andreu de Barcelona i formà part de les patrulles de control. Després s'enrolà en la companyia de metralladores de la Columna Durruti, amb els voluntaris italians, búlgars i francesos de la secció dels germans Roselli. Va combatre a Fuentes de Ebro, a les muntanyes d'Alfajarín (Saragossa, Aragó), a l'operació «Vedado de Zuera» de l'estiu de 1937 i a la presa de Belchite (Saragossa, Aragó). Després lluità a la campanya de l'Ebre integrat en el municionament de bateries del Cos de Tren fins a finals de la guerra.
El 9 de febrer de 1939, arran del triomf militar franquista al Principat de Catalunya, passà la frontera pel Portús (Vallespir). Després de romandre tancat cinc mesos al camp de concentració francès de Sant Cebrià de Rosselló, s'integrà en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) que el novembre de 1939 va ser enviada a les Ardenes per realitzar tasques a la Línia Maginot. Amb la victòria alemanya, passà dos mesos fugint amb altres companys de la detenció fins arribar a Marsella (Provença, Occitània). Després d'intentar sense èxit embarcar-se cap a Mèxic, restà a Marsella fins a la derrota nazi.
Amb l'Alliberament es posà a treballar com a estibador al port de Marsella i milità en la CNT-AIT a l’Exili de la capital occitana. Entre 1945 i 1997 ocupà el càrrec de secretari d'Administració i Propaganda del Comitè Regional de Provença i de la Federació Local de Marsella de la CNT-AIT a l’Exili.
En 1981 publicà a Marsella les seves memòries sota el títol Andanzas de un refugiado español. Fou assidu col·laborador del Centre Internacional de Recerques sobre l'Anarquisme (CIRA) de Marsella. La seva companya fou la destacada militant anarcosindicalista i anarcofeminista Pepita Carpena Amat.
Juan Martínez Vita va morir el 3 de novembre de 2001 a Marsella. En 2002 es publicà pòstumament el llibre Les errances d'un réfugié espagnol (1914-2001), traducció al francès de les seves memòries, reeditades en 2005 sota el títol Juan Martinez-Vita dit... Moreno. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada