divendres, 6 de febrer del 2015

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 6 de febrer de 1915 neix a Valladolid l'anarquista Teófilo Navarro Fadrique

Va armar el DI (Defensa Interior), MIL, OLLA i GARI 

Teófilo Navarro Fadrique (Negro) i sa companya Dolores Jiménez Álvarez (Blanca)
[La fotografia es titula «Blanca y Negro»]


















Teófilo Navarro Fadrique: 

El 6 de febrer de 1915 neix a Valladolid (Castella) l'anarquista, anarcosindicalista i resistent antifranquista Teófilo Navarro Fadrique, conegut com Negro, Le Vieux i Zapatero. 
Sabater de professió, emigrà Catalunya d'infant i amb 15 anys ja militava en la Confederació Nacional del Treball (CNT).
El juliol de 1936, arran del cop feixista, s'enrolà en la Columna Durruti i romangué al front enquadrat en la 26 Divisió fins el triomf franquista. 
L'11 de febrer de 1939 creuà els Pirineus pel Pertús. 
Durant el seu exili a França milità a Còrdas d'Albigés i a Tolosa de Llenguadoc en el Moviment Llibertari Espanyol (MLE), en Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA), en les Joventuts Llibertàries i en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), ocupant càrrecs orgànics especialment entre 1945 i 1955.
Durant els anys quaranta formà part de la Comissió de Defensa i d'un grup de guies que passava persones i materials a la Península. Amb la seva companya Dolores Jiménez Álvarez (Blanca), també destacada militant i amb qui tingué tres infants (Helios i els bessons Juno i Blanca), féu costat els grups guerrillers llibertaris de Francesc Sabaté Llopart i de Josep Lluís Facerías, amb els quals s'internà en diferents ocasions a la Península.
En 1946 va se detingut en diverses ocasions per creuar clandestinament la frontera pirinenca. A Tolosa de Llenguadoc regentà un taller de sabateria a l'avinguda Paul Séjourné i fou responsable d'una col·lectivitat de sabaters, muntada gràcies al suport econòmic de Laureano Cerrada Santos, i que hagué d'abandonar perquè la seva gestió fou qüestionada per alguns companys. 
Amb sa companya Dolores Jiménez, entre 1950 i 1962 impulsà el Grup Artístic Juvenil de les Joventuts Llibertàries de Tolosa de Llenguadoc. Entre el 24 de juny i el 3 de juliol de 1958 organitzà, amb Manuel Camps Vicens, al Palau de Belles Arts de Tolosa de Llenguadoc, la III Exposició dels Artistes Espanyols, organitzada per la CNT i amb el suport de SIA i de l'MLE.
Durant els anys seixanta i setanta, amb la seva companya i amb Maria Mombiola, continuà fent costat la lluita armada contra el franquisme, especialment prestant suport a Defensa Interior (DI), al MIL), uns sectors d’ETA, OLLA, als GARI i Grups Autònoms, ja fos subministrant armes, que havia guardat de l'exèrcit nazi després de la II Guerra Mundial i les caixes de metralletes stein que l’any 1949 Quico Sabaté i un altra company van recuperar d’un amagatall del PSOE a Tolosa de  Llenguadoc, unes stein que els serveis britànics havien passat al PSOE/UGT per defensar-se del PCE/Unión Nacional, o donant-hi refugi. 
Teófilo Navarro Fadrique va morir el 22 de setembre de 2008 a Tolosa de Llenguadoc (Occitània).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada