dissabte, 13 de desembre del 2014

Empaperen el bloc alliberat de Salt coincidint amb el primer aniversari del seu desallotjament



"Hem de posar-nos dempeus i parar als poders econòmics, les administracions i el poder capitalista que actua en contra de la gent".
La PAH Girona i Salt denuncia que en els darrers nou mesos s'han fet 1.504 desnonaments a les comarques gironines.
 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/12/2014 
Salt (Gironès).- 

Segons l’Agència Catalana de Notícies més d'una cinquantena de persones, membres de la PAH Girona i Salt, s'han manifestat aquest dissabte a la tarda davant del bloc del carrer Doctor Castany que van alliberat durant nou mesos a Salt (Gironès). 

Els participants, carregats amb pancartes i cridant lemes a favor de l'habitatge social, s'han concentrat davant del bloc i han enganxat multitud de fulletons reivindicatius a la façana i la porta d'entrada de l'edifici, coincidint amb el primer aniversari del desallotjament.  

En els cartells es podia llegir 'Avís, casa sense gent'. La portaveu de l'entitat, Marta Afuera, ha denunciat que la situació "d'emergència habitacional" és cada vegada "més crua" i no descarten ocupar altra vegada el bloc de pisos.  El 13 de desembre del 2013 els Mossos d'Esquadra van desallotjar les famílies desnonades que habitaven al bloc de Salt, situat al davant de l'Hospital Santa Caterina. Els agents van entrar als pisos i van desallotjar dotze persones -una d'elles menor d'edat- que es trobaven a l'interior de l'edifici. Cap d'ells va oposar resistència. D'aquesta manera es posava el punt final a nou mesos d'ocupació i reivindicació. 
Aquest dissabte, més d'una cinquantena de persones han volgut recordar aquest esdeveniment amb una concentració i un acte reivindicatiu davant del bloc de Salt. 

Els participants s'han reunit a l'hort del bloc, que actualment es troba en un solar proper a l'edifici. Allà s'han agrupat i tots ells, carregats amb cartells de 'Stop desnonaments' i darrere una gran pancarta on es podia llegir 'Emergència Habitacional PAH Girona Salt', han anat caminant fins a la porta d'entrada del bloc. Allà han començat a enganxar els seus fulletons reivindicatius a la façana de l'edifici i a la porta d'entrada del bloc, davant la mirada incrèdula dels agents de seguretat que vigilen el bloc i impedeixen el pas a qualsevol persona que vulgui accedir a l'interior.  n els fulletons, vistosos i de color verd - el color que utilitza la plataforma en gran part de les seves pancartes o actes-, s'hi podia llegir 'Avís, casa sense gent'. I és que el bloc, propietat de la Sareb, fa anys que està desocupat. Ha estat en aquest mateix indret on la portaveu de l'agrupació, Marta Afuera, ha denunciat que la situació que pateixen les famílies de Salt i de les comarques gironines és "cada vegada més crua". "Es van acumulant els problemes, portem molts anys sense resposta per part de les administracions que han donat l'esquena a les persones que pateixen més, aquells que no tenen casa", ha reivindicat.  

No s'oblida el bloc ni la lluita  

Tant ella com els altres participants han volgut deixar clar que no obliden el bloc, ni tampoc el moviment i la lluita. "S'estan gastant milers d'euros per mantenir aquest edifici buit, pels agents de seguretat que els vigilen. És indigne i està totalment justificat que tornem a fer la feina d'assegurar el dret a l'habitatge", ha subratllat Afuera. La portaveu ha llançat una crida a la ciutadania en general. "Hem de posar-nos dempeus i parar als poders, econòmics, les administracions i el poder capitalista que actua en contra de la gent", ha defensat.  

Al mateix temps, Afuera ha aprofitat l'acte per donar a conèixer les últimes dades lliurades des del Consell General del Poder Judicial. "En els darrers nou mesos s'han produït 1.504 desnonaments a les comarques gironines, pràcticament sis al dia", ha denunciat. "Estem pagant una factura molt alta i s'està fent patir a molta gent", ha lamentat. 

D'altra banda, una altre membre de la plataforma gironina, Doris Pérez, que va viure al bloc ocupat de Salt ha denunciat que només es va aconseguir trobar una nova casa per vuit de les famílies que s'havien instal·lat a l'edifici. A més, des de l'entitat asseguren que gran part d'elles estan patint tall de llum, gas i aigua. "S'ha demostrat que les famílies no només necessitaven un habitatge sinó solucionar la seva situació laboral i un cercle que els ajudessin a poder pagar els costos de menjar o altres despeses", ha explicat.  

Segons Pérez, tant l'Ajuntament de Salt com la Generalitat "mai van tenir la intenció veritable" d'ajudar-los. Només a Salt, durant aquest any la plataforma ja ha entrat més de 120 instàncies a la Taula d'Emergència Habitacional. "Cada dia la situació està pitjor i no millora, en trobem en un moment crític i les administracions no aporten cap mena de solució", ha recalcat. Per aquest motiu, des de l'entitat no descarten tornar a ocupar el bloc pròximament per lliurar-lo a famílies que no tenen on viure. "Cal recuperar-ho", assegura Pérez.  

D'altra banda, aquesta pròxima setmana la PAH Girona i Salt assistirà al ple del Parlament de Catalunya on es debatrà el nou decret de pobresa energètica i, a més, l'associació ha avançat que està programant un 'escrache' per visualitzar més les seves reivindicacions. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada