divendres, 21 de novembre del 2014

Martín Villa i els altres

Espanya ha protagonitzat una de les vergonyes més infames de la història contemporània, en diuen Transició 







[21/11/2014] ALBERT SOLER  

Com explica Javier Marías a ‘Así empieza lo malo’, no és només que en arribar la democràcia els franquistes no fossin jutjats -cosa que considera comprensible fins a cert punt-, és que van mantenir els càrrecs i alguns encara passen per opositors al règim i perseguits per ell. I per més que alguns diguin, no sense raó, que a la guerra civil es van cometre excessos en totes dues bandes, els guanyadors en van continuar cometent 30 anys més, que aviat és dit. "Se decidió antes de tiempo que toda culpa había pasado, como si hubiera transcurrido un siglo en vez de cuatro o cinco años", es diu al llibre.

Els dictadors i els que viuen de les dictadures -sovint pitjors- es curen en salut i excepte en casos que són extirpats del poder per la força (Romania, Itàlia, Cuba...) ho deixen tot lligat i ben lligat per no haver de trepitjar un tribunal. Quan l'època autoritària comença a fer aigües promulguen una llei que amb l'excusa d'evitar enfrontaments obliga a passar pàgina -que fàcil és passar-la des de la victòria-i oblidar el passat per terrible que sigui. Els pobles valents no tenen en compte lleis tan indignes, ja que la memòria d'un sol dels derrotats val més que tota la legislació dels vencedors. Els pobles covards abaixen el cap i accepten, continuen sota el jou del dictador, viu o mort. 

L'ordre de captura internacional d'un jutge argentí contra Martín Villa i altres jerarques del franquisme no acabarà en res, però serveix per passar-nos per la cara que els espanyols han sigut sempre covards i d'hipòcrites. Com els catalans, per descomptat. 

L'ordre havia de venir d'allà. Suposades colònies com l'Argentina, Xile, etc., van jutjar i condemnar exemplarment els seus dictadors ignorant les lleis de punt final que aquests havien promulgat, mentre la mare pàtria va ser covarda i incapaç de fer res de semblant. I continua essent-ho. Espanya ha protagonitzat una de les vergonyes més infames de la història contemporània. En diuen Transició

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada