dissabte, 5 d’abril del 2014

L’oposició al parc eòlic del Terraprim empordanès manté el litigi


Els pobles afectats han presentat un recurs contenciós administratiu al TSJC 








TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/04/2014 
Viladamat/Ventalló (Alt Empordà).- 

El recurs contenciós de la plataforma Salvem el Terraprim i dels ajuntaments de Ventalló, Viladamat, Bellcaire d'Empordà, l'Armentera i la Tallada contra el parc eòlic projectat a la zona prossegueix el seu curs. Els opositors van impugnar la tramitació l'any passat, després que des del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat es desestimessin dos recursos d'alçada per silenci administratiu. El regidor de Medi Ambient de Viladamat, Xavi Carreras, lamentava encara ahir “el tracte rebut de l'administració catalana i el menyspreu a l'opinió de cinc administracions locals”. 
Entre els arguments legals per tombar l'autorització ambiental, el recurs qüestiona els estudis de rendiment eòlic de la instal·lació -sobre amidaments de vent fets a la serra de Colera-, la falta d'emplaçaments alternatius per al parc i la seva planificació entremig de les zones protegides dels Aiguamolls de l'Empordà, el Montgrí i les desembocadures dels rius Ter i Fluvià, amb riscos d'impacte sobre les aus migratòries que fan estada a les zones humides. 
La plataforma Salvem el Terraprim i els ajuntaments de Ventalló, Viladamat, Bellcaire d'Empordà, l'Armentera i la Tallada d'Empordà han presentat conjuntament un recurs contenciós administratiu al TSJC per aturar el projecte de parc eòlic que l'empresa Enel Green - abans Endesa- vol construir a Ventalló. "És un canvi substancial, ara anem tots junts i la Generalitat haurà de pronunciar-se", ha assegurat el secretari de la plataforma, Enric Pladevall. Fa més de vuit anys que l'entitat lluita contra aquest projecte que, des del territori, asseguren que destruirà el paisatge de la zona. Els opositors esperen parar el parc però ressalten que si no és així tenen altres alternatives. 
L'any 2011, la Generalitat va donar l'autorització administrativa a aquest projecte i, ràpidament, el territori va presentar un recurs d'alçada perquè el Departament d'Empresa i Ocupació revoqués la seva decisió. El projecte que afectaria principalment Ventalló i Viladamat projectava un total de 10 molins de més de 150 metres d'alçada que s'instal·larien a la serra de Ventalló, una zona muntanyosa que supera de poc els 100 metres d'altura. Els aerogeneradors tindrien una potencia total de 20 megawatts. En principi, aquest projecte d'Enel Green s'emmarcava en un pla global mitjançant el qual la companyia tenia previst instal·lar diversos parcs eòlics de petites dimensions arreu de les comarques gironines. 
Des de la plataforma Salvem el Terraprim, el seu secretari ha explicat que fa anys que lluiten en contra d'aquest projecte, que hi han presentat diversos recursos però, durant tot aquest temps, la Generalitat els ha ignorat i no els ha fet cas. Per això, ara s'han unit tots els cinc consistoris afectats i l'associació ecologista per anar un pas més enllà i portar aquest parc eòlic davant de la justícia. Fins ara, la Generalitat havia defensat que el projecte era necessari per satisfer les necessitats de subministrament de la zona. El recurs contenciós que s'ha presentat ara fa un mes davant la Secció Tercera del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, té 130 pàgines i demana a grans trets que s'aturi el projecte i criticar la manca de diàleg i contestació per part de la Generalitat.
"Hi ha un canvi substancial, ara anem tots junts en contra del projecte, l’oposició és unànime", ha assegurat Pladevall. Segons el secretari, els consistoris i la plataforma no estan en contra de les energies renovables ni dels parcs eòlics però el que no volen és "destruir el paisatge en nom de l'ecologia, estem a favor de l'energia eòlica sempre que es faci amb seny i no a qualsevol lloc i preu". Des de la plataforma destaquen que diversos anàlisis han demostrat que a la zona no hi ha el vent que la companyia esperava i que, per tant, el projecte seria "ineficaç". "El recurs va acompanyat d'un estudi paisatgístic i una altre mediambiental i d'avifauna perquè l'afectació que suposarà el parc al medi ambient és inqüestionable", ha subratllat el secretari de l'entitat. 
El parc eòlic està planificat entremig de les zones protegides dels Aiguamolls de l'Empordà, el Montgrí i les desembocadures dels rius Ter i Fluvià. "És una animalada posar uns molins d'aquestes dimensions a la zona, un atemptat paisatgístic", ha subratllat Pladevall. En aquest sentit, també destaquen que el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ja va aprovar fa uns anys un mapa eòlic on no es contemplava en cap moment que a la Serra de Ventalló s'hi pogués instal·lar un parc eòlic. "El document que Consell va aprovar determinava que si s'havien de posar molins es faria en zones més degradades o on hi hagués fortes ventades com Portbou o Colera", ha subratllat Pladevall. 
Des de Salvem el Terraprim ressalten que els opositors al projecte "creiem que arribarà a bon port però si no és així tenim altres alternatives. El procés ha anat seguint el seu curs, l'empresa només necessita alguns permisos i volem aturar el projecte definitivament", ha afegit el secretari. Tot i això, Pladevall comenta que el parc no és molt viable avui en dia. "S'ha de tenir en compte els efectes de la crisi econòmica i les retallades en les subvencions que l'Estat ha fet a les energies renovables, uns aspectes que potser ens ajuden", ha conclòs Pladevall. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada