dijous, 2 de maig del 2013

SOS Empordanet i l'AVIFF celebren la suspensió del projecte del macro abocador dels Clots de Sant Julià

La comissió d'Urbanisme de Girona tomba tant el projecte de la incineradora com el de la macro planta de tractament de residus.  
Les associacions seguiran lluitant fins que la iniciativa estigui "morta i enterrada". 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 02/05/2013 
Canapost (Baix Empordà).- 

La comissió d'Urbanisme de Girona ha anunciat que suspèn el projecte de construcció d'una incineradora i d'una macro planta de tractament de residus a Forallac, al Baix Empordà, decisió veïnes i veïns han celebrat com a "una bona notícia". 

Tant l'entitat SOS Empordanet com l'Associació de Veïns i Fills de Forallac (AVIFF) portaven anys oposant-se a la construcció d'aquestes dues infraestructures, que havien d'aixecar-se en sòl no urbanitzable i situats, a més a més, en zona rural, a tocar el jaciment ibèric de les pedreres dels Clots de Sant Julià.

SOS Empordanet i l'AVIFF han anunciat que tot i aquesta suspensió temen "que es tornin a tirar endavant aquestes instal·lacions d'alguna altra manera", en paraules del president de l'AVIFF, David Ros. Per això han anunciat que seguiran lluitant fins que la iniciativa estigui "morta i enterrada" i, en aquest sentit, han anunciat que properament el municipi acollirà unes jornades informatives sobre la macro planta.

El prefix macro ve justificat pel fet que l’empresa sol·licitant, Servitransfer SL, vol construir sis naus on desenvolupar-hi diversos tipus de tractament de residus: combustibles derivats dels residus per incinerar, metalls i compostos metàl·lics, desballestament de vehicles, inertització de residus, emmagatzematge i transferència de residus especials i finalment una de residus sanitaris, és a dir, tot un parc temàtic de gestió de brossa industrial. Les naus ocuparien uns 5.000 metres quadrats i tindrien capacitat per tractar unes 100.000 tones anuals d’escombraries.

Les entitats que aglutinen l’oposició a la macro planta van difondre un estudi elaborat per Jordi Bigues, Mercè Girona i Josep Martí i Valls en el qual expliquen les raons principals per rebutjar l’abocador. A més a més, a banda de diverses mobilitzacions van presentar un escrit amb 28 al·legacions al projecte. Bigues afirma que aquest "va frontalment en contra de la política de residus de la UE" i reclama un "debat públic, obert i democràtic entre partidaris i detractors per tal que quedi clar què hi ha al darrere i què s’oculta". 

L’advocat de les entitats hi afegeix que els promotors "no han previst alternatives". La macro planta s’ubicaria on ara hi ha un camp de conreu, situat al costat d’un bosc que, si el projecte s’aprovés tal com està dissenyat fins ara, "obligaria a desforestar com a mesura de protecció". El lletrat afirma que les naus, "en tot cas, haurien d’anar a un polígon industrial". En l’escrit d’al·legacions es fa constar que "la immensa planta de tractament i valorització de residus és una activitat industrial de caràcter molest, nociu i perillós" i es recorda que el municipi ja té un polígon industrial a 1.500 metres de l’emplaçament escollit per a l’abocador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada