diumenge, 21 d’abril del 2013

Bàscara gaudeix fer fi del silenci


La gent va anar a comprovar a peu de carretera que els camions haguessin deixat de passar per la N-II. 
Es Va celebrar amb una arrossada el resultat de vuitanta dies de protesta al municipi.
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 19/04/2013 
Bàscara (Alt Empordà).- 

El poble de Bàscara gaudeix i celebrar aquest divendres, per fi, el silenci. La calma i la desaparició del soroll constant dels camions és el tema de conversa de les veïnes i els veïns, que a les nou del matí, com cada dia des del 31 de gener passat, han baixar a peu de carretera. Aquest divendres, però, no s’han concentrat a la N-II per tallar la via, sinó per celebrar que els camions hi han deixat de circular i que la protesta que ha protagonitzat el poble de Bàscara i la gent dels pobles dels seus entorns ha tingut un resultat positiu. Han estat 80 dies de lluita i 40 anys de paciència, diu la gent, però al final ho han aconseguit. I ho han celebrat amb una arrossada, una foto de família i molts somriures. 
La portaveu de la plataforma Prou Camions a la N-II, Eugènia Carbó, destaca aquest silenci dient: “Fins i tot ens sembla que hi hagi menys cotxes, la veritat. La gent fins i tot ho troba estrany. Tothom, fins i tot la gent que hi circula. Els cotxes toquen el clàxon. Ho hem aconseguit.” “Això és una festa, ja ho veieu -diu l'alcalde, Lluís Lloret (CiU)-; ha estat una festa cada dia, una festa i un esforç diari del municipi. Hem d'estar tots molt contents. És com una revolució. No escoltar el soroll dels camions ara mateix és un goig.” L'alcalde també ha tingut unes paraules d'agraïment per al conseller de la Generalitat i antic alcalde de Figueres Santi Vila, també de CiU, amb qui havia estat crític els primers dies de la mobilització veïnal. “Hem ajudat que ell se'n pogués sortir. Tots plegats hem fet força”, assegura a nivell del tot oportunista i partidista. 
El silenci, precisament, ha despertat a les sis del matí un veí que viu a peu de carretera. “A les sis m'he despertat perquè no sentia la fressa. No la trobarem a faltar, però he pensat: «Què passa?» Em ve de nou, perquè altres vegades quan no senties res és que havien tallat la carretera per algun accident o alguna cosa així”, explica. I hi afegia: “Ha costat, però ho hem aconseguit.”
La Mercè també parlava de la diferència entre dijous i aquest divendres: “Quina tranquil·litat! No visc a peu de la carretera, però obrir la finestra i sentir la quietud s'ha notat molt.”  
La gent de Bàscara, però, no sols han aconseguit el silenci, sinó també més seguretat i tranquil·litat a la carretera. La Pilar destaca que la seva filla treballa a Girona i li ha trucat per dir-li: “Mare, saps el que és no trobar camions?” També remarca que quan ha travessat la N-II al seu pas pel nucli urbà amb els néts per anar a escola aquest divendres, el nen li ha dit: “No passa cap camió!” La Pilar, que ara es mostra eufòrica, reivindicava també el mèrit del poble de Bàscara amb la seva lluita i la seva persistència. “Ha estat molt maco i hi ha hagut molta unió al poble.” 
Les veïnes i els veïns han volgut acomiadar les protestes, encara que continuaran treballant per aconseguir millores de seguretat i tranquil·litat, però no tallant la carretera cada dia com fis ara, amb una de les serves originals propostes.  
Aquet divendres fan córrer un paper amb el text anomenat ‘El discurs de la victòria’, signat, simbòlicament, per l'Astèrix, de la Gàl·lia. Amb aquest discurs, el poble de Bàscara reivindica el seu paper dient: “La nostra lluita, la de David contra Goliat o, com a mi m'agrada dir-ho, la dels gals contra els romans, ens ha unit i ens ha fet més forts, i ens ha demostrat que amb la raó de part nostra i fe en el que fem, res ha de semblar impossible. Tot està a l'abast.” 
Tot i l'èxit aconseguit, Bàscara el planteja com una batalla guanyada i prou, ja que continuaran treballant per demanar millores a la N-II i també per evitar que els construeixin una variant per l'oest del municipi. L'alcalde, Lluís Lloret, afirma que el segon pas és treure la carretera del poble. “S'acaba una petita batalla, però això no s'ha acabat.” 

El discurs de la victòria', signat per l'Astèrix 
Durant els darrers dies ha quedat clar que per alguns no som més que un poble insignificant embrancat en una lluita insignificant com també ho ha estat la nostra victòria.
No seré pas jo qui els negui la raó, però no deixem que ens enganyin. Per nosaltres aquesta lluita i aquesta victòria han estat transcendentals.
La nostra lluita, la de David contra Goliat o, com a mi m'agrada dir-ho, la dels gals contra els romans, ens ha unit i ens ha fet més forts, i ens ha demostrat que amb la raó de part nostra i fe en el que fem, res ha de semblar impossible. Tot està al nostre abast.
Això ha estat una revolució, tan petita com vulgueu, però que ningú oblidi que mentre que les grans revolucions canvien la història, són les petites les que canvien el món.
Quan les properes generacions girin el coll per mirar enrere, el que veuran els omplirà d'orgull. Per ells ha de ser un exemple a seguir. Us demano que no oblideu la lliçó: hem canviat el món i també la història, encara que només una part insignificant d'aquesta, però ja se sap, som un poble insignificant. Astèrix. La Gàl·lia.”  

Vuitanta dies de lluita a peu de carretera
La gent de Bàscara va fer dijous l'últim tall de la carretera N-II i es va acomiadar de la protesta més intensiva fent unes campanades com les de Cap d'Any la mitjanit de divendres. Era el colofó de vuitanta dies de protesta perseverant que els han acabat donant la victòria popular, si més no pel que fa al desviament dels camions de la N-II cap a l'AP-7.  
La plataforma Prou Camions a la N-II continuarà treballant, però a un altre ritme i la gent es pregunta si s'avorrirà a partir d'ara i si s'haurà de buscar altres lluites locals. Això sí, tothom implicat té clar que les protestes han servit per cohesionar el poble de Bàscara. 

Tota la  informació a:

http://www.facebook.com/pages/Prou-Camions-N-II/117516645097723



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada